Spiró György: “A kultúrára szánt pénzeket jogtipró módon ítélik oda”

2020 január 02. csütörtök, 11:06

Az író az új kulturális törvénycsomagról beszélt a Klubrádióban.

Spiró György szerint a diktatúra bizonyos értelemben megkönnyíti a színház dolgát – ha egyáltalán létezhet. Más tétje lesz a színművészetnek, ha van hol fellépni és a közönség eljut oda.

Az állam ideológiai szempontokból osztja majd a pénzeket? Spiró György nem látja világosan ezeket az ideológiai elvárásokat, nem tudná megfogalmazni, hogy szegény színházvezetőknek miféle darabokat kellene játszaniuk. Nevek, szerzők vannak, akikben megbíznak, és akikben valamiért nem. Vannak, akik rég meghaltak, és nem komilfók, és vannak, akik állítólag partvonalon kívül voltak a múlt rendszerben, és őket kell erőltetni. De ennek Spiró György szerint nincs valóságos szellemi tartalma, bármelyik pillanatban elő lehet húzni valamit és szempontként felmutatni.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ilyen helyzetben a személyek a lényegesek, nem a műveik. Konkrét művek tulajdonképpen nincsenek betiltva, és mégis, „egyes intézményeknél vannak ilyen-olyan listák, amelyek személyekre vonatkoznak”. „Műveket életükben nem olvastak azok, akik ezeket a listákat létrehozzák. Nem értenek hozzá, inkompetensek” – mondta Spiró György. Aki szerint a legjobb művek mindig „veszélyesek”, mert mindig arról szólnak, ami az életben van, amilyenek az emberek, a valóságos konfliktusokról. Ezek nélkül sajnos semmilyen színház nem él meg, akár bal- akár jobboldalinak sorolják be.

Spiró György szerint a kultúrára szánt pénzeket jogtipró módon ítélik oda. Úgy fogalmazott: felháborító és nem véletlenül verte ki a biztosítékot, hogy például egy egyház kapott „ingatlanbizniszre” 1,8 milliárdot, ami a kétszerese annak, amit a létező és működő független színházak tavaly kaptak. Nonszensz, hogy az amúgy is kipárnázott Nemzeti Színház egy be sem jegyzett alapítványra kapott egymilliárdot. Olyanok indultak ezeken a pályázatokon, akik meg se feleltek az alapfeltételeknek. Mintha egy cipőfelsőrész-készítő pályázna azzal, hogy munka közben Schubert-dalokat fog dúdolni, és erre kapna támogatást – mondta.

Spiró György beszélt arról is: a Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatos huzavonák miatt „a folyóirat-kultúrának Magyarországon radikálisan vége van”, és erről szinte semmit lehetett olvasni. Új pályázatokat írnak ki jövőre, addig a többség nem bírja ki, megszűnik. Nyilván lesz néhány folyóirat, amely valamilyen alapítványtól kap támogatást (eddig is onnan kapott, nem az államtól), de a többség, amely az élő magyar irodalmat közli, meg fog szűnni, és ez katasztrófa.

Forrás: klubradio,.hu