Gálvölgyi Dorka: “A törvény másról szól, mint a végrehajtási rendelet”

2020 január 04. szombat, 10:50

Egymásnak ellentmondó rendeletek jelentek meg a Magyar Közlönyben a színháztörvénnyel kapcsolatban. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának Gálvölgyi Dorka, a Hatszín Teátrum igazgatója volt a vendége.

“A Hatszín Teátrumnál ugye az alapvető terv az az volt, hogy 50 százalékban leszünk befogadók, 50 százalékban pedig saját produkciókat viszünk színre. Ez az első évadban megvalósult, utána ez nagyon gyorsan bebizonyosodott, hogy jegyár bevételből színházat ma Magyarországon fenntartani nem lehet. Ezért most ez eltolódott, tehát 80 százalékban befogadó produkcióink vannak és 20 százalék az, ami saját” – számolt be Gálvölgyi Dorka.

Az új kulturális törvénycsomagról elmondta, hogy az egyik végrehajtási rendelet szerint csak szakmai programok megvalósítására adhat pénzt az Emmi, a másik szerint működési támogatásra is lehet pályázni. “Két szó a különbség a 221-es és 222-es végrehajtási rendelet között, a probléma az, hogy a törvény másról szól, mint a végrehajtási rendelet, ez már egy picit jogellenesnek tűnik. Nem tudjuk egyelőre, hogy mi erre a válasz” – mondta a Hatszín Teátrum igazgatója.

Az Emmi közleményében nem magyarázta meg a különbséget a rendeletek között, Gálvölgyi Dorka szerint még az sem derült ki egyértelműen, hogy valóban lesz-e kuratórium vagy bizottság, ami dönteni fog abban, hogy mely szakmai programok valósulhatnak meg és mely társulatok kaphatnak működési támogatást.