Meghalt Gesztesi Károly

2020 január 04. szombat, 18:29

56 éves korában, szombat este meghalt Gesztesi Károly színművész.

Az 56 éves színész a budapesti Ferdinánd hídnál vezette autóját, amikor vezetés közben rosszul lett, infarktust kapott. Kocsijával félreállt, ám hiába jött gyorsan a segítség és próbálták 50 percen keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel.

Gesztesi Károly Tóth Károly néven született 1963. április 16-án. Szülei válása után édesanyja férjhez ment Gesztesi Jánoshoz, akinek a nevét később hivatalosan is felvette. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1988-tól 1990-ig a Thália Színház társulatának tagja volt. Az 1990-1991-es évadban a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt, 1992-1993-ban a József Attila Színház társulatának tagja volt. 1994 és 1998 között a Vígszínház társulatának volt a tagja, azóta szabadfoglalkozású volt.

Színházi szerepei mellett olyan filmekben játszott, mint például a Magyar vándor, a Szabadság, szerelem, a Kútfejek, a Valami Amerika 1. és 2. vagy a Csak szex és más semmi. Gesztesi Károly az egyik legismertebb magyar szinkronszínész volt, többek között a Shrek című animációs filmben ő volt a főhős Ogre magyar hangja.

“Ha jó a munka, amit éppen csinálok, akkor a napjaim is tökéletesek. Hogyha pedig nem szeretnék dolgozni, akkor nem dolgozom, olyankor meg azért tökéletes a napom. Egyébként nagyon törekszem arra, hogy csak tökéletes napjaim legyenek, így csak azt a munkát vállalom el, amit szeretnék. Egy előadás létrehozása kínkeserves folyamat, de említhetném a figurák megalkotását is, hiszen ha jól csinálja az ember, akkor minden karakter más” – vallotta egy interjúban.

Arról, hogy milyen érzés a pódiumon állni úgy fogalmazott: “Talán a szerelemhez tudnám hasonlítani, nem gondolom, hogy más érzéssel működne. Az anyagi hátteret meg kellett teremteni, hiszen hamar kiderült számomra, hogy ez nem az a szakma, amiből könnyen megél az ember. Mindig hangsúlyozom a kezdőknek, hogy igenis kell a színészet mellé egy másik szakma, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a rendezőknek, az igazgatóknak, vagy éppen a menedzsereknek. Be kell látni, hogy ez egy kiszolgáltatott foglalkozás, de én úgy tudok leülni tárgyalni, hogy ha akarok, felállok és elmegyek. Az embernek adasson meg az a szabadság, hogy a maga ura lehet, méghozzá kompromisszumok nélkül. Ha pedig mégis kompromisszumot kell kötni, azt is lehet úgy, hogy ne sérüljön az ember lelke.”

“Lehetséges, hogy ez nem jó tulajdonság, de ahogy visszanéztem és hallgattam magamat, rá kellett jönnöm, hogy két dolog lehetséges: valami vagy hiteles, vagy nem. Törekszem arra, hogy ne lehessen fogást találni rajtam” – vallotta a színművész.

Forrás: MTI, Színház.org