Fullajtár Andrea: “Szörnyű lenne, ha eltűnnének a független társulatok”

2020 január 05. vasárnap, 7:44

Váratlanul érte, hogy a színházzal akarják összemosni a zaklatást, de a támadás hatására összezárt a társulat. A Katona József Színház színésze a Magyar Hangnak nyilatkozott.

A Magyar Hang cikkéből:

“Váratlanul ért bennünket, hogy a színházzal akarják összemosni a zaklatást, de a támadás hatására összezárt a társulat. Egy család összetartását is az mutatja meg legjobban, hogy tagjai miként reagálnak egy külső hatásra. Nálunk most mindenki rendkívül érzékenyen kezeli a helyzetet, sokkal jobban odafigyelünk egymásra, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, közös Messenger-csoportot alakítottunk, ahol akár éjjel is megoszthatjuk egymással a gondjainkat. Erős csapattá kovácsolódtunk. Talán ez az egyetlen örömteli fejleménye ennek a borzalmas ügynek” – mondta Fullajtár Andrea.

A színészek neurózisairól, a szakmai krízishelyzetekről írja a doktori dolgozatát. “Nem magam, hanem a kibeszéletlenség miatt választottam ezt a témát. A színészet lelki aspektusait alig vizsgálták eddig, a pszichológia nem is nagyon tesz különbséget a művészek és a “civilek” kezelése között. A színészet ideggyilkos foglalkozás. Rendkívüli érzékenység kell ahhoz, hogy belehelyezkedjünk egy szerepbe, ugyanakkor kötélidegekre van szükség, hogy kibírjuk a terhelést, amellyel a próbák és a folyamatos előadások járnak. Ez a kettősség fokozottan sérülékennyé teszi a színészt. A legtöbben azonban nincsenek tisztában a veszéllyel, nem ismerik fel a jeleket, nem érzik, hogy mikor jön el az a pont, ahonnan már nem lehet visszatérni sérülés nélkül. Egyelőre azonban még nem készültem el a dolgozattal. Olyan anyagot szeretnék összerakni, amely a krízishelyzetekben megfelelő segítséget nyújthat, nem mellébeszél, hanem valódi megoldással szolgál. Ehhez pedig még rengeteg munkára van szükség” – hangsúlyozta a színész.

“Szörnyű lenne, ha eltűnnének a független társulatok. Egy kőszínház mindig lomhább, lassabban mozdul, az alternatívok ellenben azonnal reagálnak, ők azok, akik új trendeket hoznak be, akik a működésükből adódóan folyamatosan kísérleteznek. Az innováció, a szabadság, és a játékvágy nélkül a színházi világ nagyon könnyen avítt múzeummá vénülhet, amelyben nincs helye sem a kritikának sem a humornak. De ha nem lehet nevetni a hatalmon, az a hatalomnak sem jó. Hiszen csak a gyenge ember fél a kritikától” – fogalmazott Fullajtár Andrea.

A teljes interjú a Magyar Hangban olvasható.