“Állandó mozgásban vagyunk” – Zsuráfszky Zoltán válaszolt

2020 január 06. hétfő, 9:00

Pedagógus, táncművész, koreográfus és menedzser. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjét a Kultúra.hu kérdezte.

A kultura.hu cikkéből:

“Komplex, nehezen átlátható munkásság az enyém: pedagógus, táncművész, koreográfus vagyok, és ehhez jön még a menedzser énem, hiszen egy 137 fős együttest kell irányítanom. Hozzánk tartozik a Honvéd Kórus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes 40 tagja. Évi 140-150 fellépésünk van, ezt mind meg kell szervezni. A repertoár óriási, a gyerekdaraboktól kezdve az ifjúsági előadásokon át az autentikus néptáncig, népszokás-műsorokon át a nagy lélegzetű, nemzeti táncszínházas munkákig. A Nemzeti Színházzal közösen játsszuk a feleségem által írt Körhintát, de velük készítettük a Passiót, és táncolunk az Egri csillagokban is. Én koreografáltam őket, komoly, nagy munkák. A Kárpát-medencében, Amerikában, Japánban turnézunk a darabjainkkal. Nemrég volt három erdélyi vendégjáték-sorozatunk, de például jártunk Kuwaitban, Lengyelországban. Állandó mozgásban vagyunk. Jótékonysági programjaink is vannak” – sorolta a művészeti vezető.

Zsuráfszky Zoltán elmondta, izgalmas és rendhagyó előadás-sorozatra készülnek az új évben. “Martin György a 60-as évek végén nagyon híres hangosfilmet készített. Ezeken a felvételeken eredeti falusi környezetben rögzítette különböző falvak táncait, amelyek nagyon izgalmasak, fantasztikusak: kalotaszegi, széki, bonchidai, szatmári néptáncok. Ezeknek a filmeknek az anyagából Élő Martin-sorozat címen 40-50 perces monográfiaszerű koreográfiákat alkottam. Mindent megtanultak a táncosaim a filmekről, viseletben, zenében, énekben, táncban nagyon hiteles képet adunk a területekről, ahol Martin György járt. Öt ilyen műsorunk van, ezeket öt hétvégén keresztül bérletben játssza január elejétől a Nemzeti Táncszínház. A záró est Martin György születésnapjához kapcsolódik majd közönségtalálkozóval összekötve. Ő volt a magyar tánckutatás megteremtője, rá szeretnék emlékezni. Bartóki mélységgel foglalkozott a Kárpát-medence tánckultúrájával” – mesélte a koreográfus.

A teljes interjú itt olvasható.