Mácsai Pál: “A színháztámogatás nem a polgármesteré, hanem a közönségé”

2020 január 09. csütörtök, 11:58

Mi történt a Madách téri tüntetés óta, és hogy áll az Örkény Színház szolidaritási akciója? Mácsai Pál igazgatót a Magyar Narancs kérdezte.

A Magyar Narancs cikkéből:

“A Tarlós-féle Fővárosi Önkormányzattal minden kőszínháznak, világnézettől és esztétikától függetlenül korrekt, támogató kapcsolata volt. Deklarált deal volt a kormány és közte, hogy amíg ő a főpolgármester, békén hagyják a kőszínházakat. És ez a darabválasztásra, -értelmezésre is vonatkozott. Egyszer állított a szőnyeg szélére igazgatót: Máté Gábort A bajnok miatt. Megvonással sújtotta a Katonát, aztán lejárt a büntetés, és ment minden a régiben. Nem váltott le senkit. A Karácsony Gergely vezette fővárosnak és az ellenzéki vezetésű városoknak már nem jár ez. (…) Érdekes, hogy a kultúrkormányzat nem érti, hogy a színháztámogatás nem a polgármesteré, és nem is az igazgatóké. Még csak nem is a színházaké. Hanem a közönségé. Arra való, hogy az Operába ne negyven-ezer forint legyen a jegy, a Nemzetibe ne harmincezer, és az Örkénybe vagy Szombathelyen, Miskolcon ne tizenötezer” – mondta Mácsai Pál.

Mácsai Pál A legyek olvasópróbáján az Örkény Színházban / Fotó: Horváth Judit

“A magyar színház, a kultúra, a tudomány, az oktatás száz év óta csak percekre tud szabadulni a politika fojtó öleléséből. Megvisel, hogy nem tudom, vége lesz-e valaha. De van bennem valami keserű derű is. A világ akkor is sokszínű, ha az van hatalmon, akit ez zavar. A kiszolgáltatottság derűje ez, körülbelül olyan, amit egy humortalan, fölényes és füllentős igazgatóval szemben éreztünk az iskolában. Az utóbbi hónapokban például folyton azt hallottuk, hogy nyugi, nyugi, taopótlást rapszodikusan kaptak a függetlenek és a magánszínházak, de a produkciós pályázatokkal majd forráshoz jutnak. Csakhogy nem jutottak. “Forráshiány miatt elutasítva” – ez az e-mail röppent ki december 30-án számtalan helyre, miközben nagyjából hetven, pályázati azonosító nélküli, vagyis szabálytalanul jelentkező szervezet milliárdokhoz jutott. Azért ez markáns fordulat, nyílt beszéd” – fogalmazott az igazgató.

Mácsai Pál elmondta, nem neheztel senkire, aki nem volt ott a decemberi tüntetésen, csak kimondta, hogy nincsenek közös stratégiák. “Mindenki magányos. Azok is, akik a Magyar Teátrumi Társaság óvó szárnyai alatt élnek túl, és azok is, akik a Színházi Társaság megtépázott szárnyai alá gyűltek. És az is magányos, aki egyik társaságban sincs benne. Nincs színházszakmai szolidaritás. Ezt fájdalommal mondom, és tapasztalatból. Én több évtizedet töltöttem különböző irodákban, sok kiváló kollégával együtt azzal, hogy valami közös alapot megfogalmazzunk és képviseljünk. Nem sikerült. Mindazoknak, akik számonkérik ezt, azt tudom mondani: igazuk van, csinálják meg” – tette hozzá az Örkény Színház direktora.

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.