Szinetár Dóra: “Egyfajta hangszóróként kell működnöm”

2020 január 12. vasárnap, 7:41

Szinetár Dóra életében szinte minden a gyerekekről, az örömszerzésről, az adakozásról szól. A színésznőt a Családi Lap kérdezte.

A Családi Lap cikkéből:

“Hét évvel ezelőtt, amikor abbahagytam a musicalduett-fellépéseket, a szakmai életem bizonyos tekintetben kiürült. Ennek olyan szempontból nagyon örültem, hogy hirtelen lett időm. Úgy döntöttem, hogy már csak olyasmit vállalok el, ami visszaadja a belefektetett energiát, amivel előre tudom mozdítani magam és mások életét” – nyilatkozta Szinetár Dóra.

Szinetár Dóra

A kérdésre, zavarja-e, hogy sokáig musicalszínésznőnek tartották, így válaszolt: “Amikor kérdezik, mit írhatnak a nevem alá, vagy mit mondjanak be fellépéskor, azt szoktam kérni, hogy Szinetár Dóra szerepeljen, és ha ez nem elég, tegyék hozzá a színésznőt. Nem szeretem a zenés vagy prózai színész meghatározásokat. Külföldön, főként Amerikában magától értetődő, hogy egy színész nagyon jól tud táncolni, énekelni. Nálunk ez különleges adottságnak számít. Kislányként imádtam a musicaleket, ezért is tanultam gyerekkorom óta táncolni, jártam beszédtanárhoz, később a Balettintézetbe is néptánc-színpadi tánc szakra. A mai napig járok énektanárhoz. Minden technikai felkészültségem megvan egy zenés szerephez, ezzel együtt szeretem a prózai feladatokat is. A lényeg, hogy jó darabban, jó rendezővel és jó kollégákkal dolgozhassak együtt. Az meg, hogy minek tartanak? Örüljön az ember, ha egyáltalán számon tartják valahogy!”

Évekig dolgozott az UNICEF-nél önkéntesként, nemrég jószolgálati nagykövetnek nevezték ki. “Első számú feladatom, hogy közvetítsem az UNICEF létezését, céljait, adott programjait. Egyfajta hangszóróként kell működnöm. Ismert művészemberként el tudok jutni esetleg olyanokhoz is, akik szeretnének segíteni, de nem találják a számukra hiteles szervezetet. Fontos, hogy minél többeket arra buzdítsak, hogy a lehetőségeikhez mérten adományozzanak azoknak a gyerekeknek a megsegítésére, akiknek az életét kell megmenteni a körülöttük lévő világtól. Ezen túlmenően a hazai viszonyokban szeretném, hogy ‘a gyerekek a legfontosabbak’ ne csak frázis legyen. Akár a szoptatás fontosságán vagy a gyerekek szabad véleménynyilvánítási jogának hangsúlyozásán keresztül. Sok szülő elképesztő összegekért mindent megvásárol a gyerekeinek, amivel próbálják kiváltani az odafigyelést, a minőségi együtt töltött időt. Az is fontos lenne, ha rájönnének a szülők, hogy a gyerek nagy befektetés a szó minden értelmében. Megfizethetetlen érték az a szeretetenergia, amit egy gyerek visszaad a szüleinek. Mindhárom gyerekemnél tapasztalom, hogy a velük töltött minőségi idő és valódi figyelem sokszorosan visszatérül. A férjem elindított egy vlogot arról, hogy mi az élet értelme, mi dolgunk a világban. A létezésben én azt tartom a legértékesebbnek, hogy szeretetenergiát tudunk adni egymásnak. Ez a legcsodálatosabb társasjáték. Ezért hiszek a nagycsaládos együttélésben is” – fejtette ki Szinetár Dóra.

A teljes interjú a Családi Lapban olvasható.