“Valahol meg kell húzni a határt” – Fekete Péter válaszolt

2020 január 13. hétfő, 12:02

A kultúráért felelős államtitkár szerint szó sem volt arról, hogy beszántsák a Nemzeti Kulturális Alapot vagy hogy ellehetetlenítsék a független társulatokat. Fekete Pétert a Magyar Nemzet kérdezte.

“Szomorúan és értetlenül álltam az előtt, hogy az általam tisztelt színházi emberek a karácsonyi időszakban álhírekkel, egy lopott dokumentumra hivatkozva, hazugságokat állítva ácsoltak színpadot az ellenzéki politikának, és közben megtévesztették a színházrajongókat és a művészeket. Ráadásul mindezt tudatosan tették. Mielőtt pánikot keltettek volna, egyetlen kérdést sem tettek fel a kulturális államtitkárságnak arról, hogy azok az állítások, amelyekkel aztán botrányt kavartak és politikai tiltakozásokat szítottak, vajon valósak-e. Miért nem állt érdekükben megkérdezni, igaz-e, hogy a kormány be akarja szántani a Nemzeti Kulturális Alapot vagy a függetlenektől el akarja venni a levegőt? Ezek ugyanis valótlan állítások. A megmozdulásokat szervezők – tudatosan és megfontoltan – azért nem kérdeztek rá az állításaik valóságtartalmára, azért hergelték az embereket, mert a valódi céljuk az volt – ami a tüntetésen világosan kiderült –, hogy a színházi botránynak álcázott üggyel a balliberális politikának ácsolhassanak színpadot” – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: MTIVajda János

Fekete Péter szerint érthető, ha a társulatok aggódnak a forrásokért, ám az elmúlt egy év során a kormányzat világosan bebizonyította, hogy ki lehetett vezetni úgy a kulturális célokra irányított társasági adó (tao) eddigi rendszerét, hogy annak minden forintja a valódi művészetet szolgálta.

“A mostani jogszabály-változtatások lehetővé teszik az önkormányzati fenntartású színházaknak, hogy több évre előre tervezzenek. Lehetőségük lesz bért fejleszteni, és az önkormányzatok ezentúl nem vonhatják el a forrásokat. Ezeket a szempontokat a szakma fogalmazta meg. Az NKA eltörléséről nem volt egyeztetés, mert az föl sem merült, és a függetlenek megfojtásáról sem tárgyaltunk, mert szó sincs erről. Arról nem kell egyeztetni, ami nincs. Annak, aki ezt állítja, majd több ezer levelet szétküld a világba – Magyarország jó hírét hamis állításokkal csorbítva –, nagyon komoly a felelőssége. Ez a magyar gazdaságnak és turisztikának is súlyosan árt. Jelentős felelősségük van azoknak, akik egy hamis dokumentumra hivatkozva, manipulatívan és öncélúan, hazug információkkal kárt okoznak az országnak. Ez megengedhetetlen, és ezért egyszer bocsánatot kell majd kérniük” – mondta Fekete Péter.

A független társulatok sorsát firtató kérdésre a politikus így felelt: “Megkérdőjelezhetetlen, hogy a magyar művészeti élet színességéhez nagyban hozzájárul a független szféra. Ám ha valaki létrehoz egy ilyen színházat, akkor felelőssége kell legyen annak fenntartható működtetésében is. Az lehetetlen, hogy gomba módra szaporodva létrejöjjenek olyan szervezetek, amelyek egyből benyújtják a számlát az államnak, várva, hogy az adófizetők finanszírozzák a kísérleteik megvalósítását. Nem lehet plafon nélküli ez a rendszer, valahol meg kell húzni a határt.”

Az interjú a Magyar Nemzetben olvasható.