Csiby Gergely: “Szeretném tovább tágítani azt a kört, amelyben mozgok”

2020 január 15. szerda, 10:00

Decemberben mutatta be a Rózsavölgyi Szalon Michael McKeever Végszó című darabját Dicső Dániel rendezésében. A Christiant játszó Csiby Gergelyt a Pesti Műsor kérdezte.

A Pesti Műsor cikkéből:

“A Végszó remek humorú, rendkívül jól megszerkesztett drámai anyag. Három generáció – a nagyapa, a lánya és az unoka – viszonyát mutatja meg, a nézők egyrészt betekintést nyernek a színház világába, valamint abba, hogy milyenek a sztárok mindennapjai, hogy dolgoznak fel veszteséget vagy egy rossz hírt. Gálvölgyi János játssza Edwardot, a híres és elismert színészt, lányát, a Broadway-sztár Malloryt Györgyi Anna alakítja, az ő fiát, Christiant pedig én. Christian hajdan gyerekszínész volt, de bizonyos okok miatt már nem játszik, habár a tehetsége meglenne hozzá. Anyja karrierjét menedzseli. Milyen is, amikor végig csak adunk, alig kapunk? Hol van az a pont, amikor ezt már megelégeljük? Milyen mértékben áldozzuk fel magunkat a szeretteinkért? Ki merjük-e mondani, hogy szeretlek, és mennyire merünk őszinték lenni a hozzánk közel állókhoz? – többek között ezeket a kérdéseket járja körbe a színmű és a mi előadásunk is” – fejtette ki Csiby Gergely.

Csiby Gergely a Végszó c. előadásban / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

A színész az interjúban arról is mesélt, milyen volt Cate Blanchett-tel forgatni. “2018 tavaszán hívott fel egy casting stúdió azzal, hogy menjek be meghallgatásra, mert lenne számomra egy szerep, angolul kellene játszani. Átjutottam a rostán, a világhírű performanszművész, Marina Abramovics életművét szeretettel kifigurázó Waiting for the Artist főszerepét Cate Blanchett játszotta, én az ő asszisztensét alakítottam. Óriási élmény volt vele dolgozni, majdnem minden jelenetet együtt forgattunk, két felvétel között pedig pár percet tudtunk is beszélgetni. Például arról is, hogy volt szerencsém látni New Yorkban Ascher Tamás rendezésében Csehov Ványa bácsiját, amelyben Cate Blanchett is játszott. Nagyon emberi és kedves nő, és még egy közös szelfit is szívesen vállalt” – árulta el Csiby Gergely.

2017-2019 között a Vígszínház tagja volt, 2019-től szerződött a Magyar Színházhoz. “A Magyar Színházban a Rumini címszerepében vagyok látható, a Horváth Illés rendezte Holnapelőtt című kortárs ifjúsági előadásban játszom, január 10-én mutatjuk be Szabó K. István rendezésében a Gulliver utazását, majd pedig Horváth János Antal rendezésében a DNS című darabot. A Spirit Színházban továbbra is játszom a Már nem ott élek – egy indián naplója című előadásban, a Vígben A Pál utcai fiúkban, a Bíborszigetben, a Lóvátett lovagokban és a Kozmikus magányban láthat a közönség. Színházi munkáim mellett a televíziózás felé fordulok. Hasonló, de mégis más munka, mint amit a színház megkövetel, én pedig szeretném tovább tágítani azt a kört, amelyben mozgok” – fogalmazott a színész.

A teljes interjú itt olvasható.