Czakó Julianna: “Közös utat járunk be művészek, nézők együtt”

2020 január 19. vasárnap, 16:57

A Kaposvári Egyetem befejezése után Miskolcra szerződött Czakó Julianna. Decemberben a legjobb 40 év alatti, vidéken játszó színésznőnek járó Domján Edit-díjjal tüntették ki.

A Kultúra.hu interjújából:

A kérdésre, felmerült-e benne, hogy Budapest talán több lehetőséget kínál egy pályakezdő színésznek, Czakó Julianna úgy válaszolt: “Hullámokban tört rám néha, hogy talán mégis jó lenne a fővárosban, ahol annyi minden adódhat. Ám közben láttam ennek az ellenpéldáját is, hogy Budapesten egyszerűen elkallódnak emberek, nem kapnak ilyen izgalmas, sokszínű feladatokat. Itt valóban azt csinálhatom, amit mindig is szerettem volna, amit erről elképzeltem. Ez a szerepeket és a műhelymunkát is jelenti. Rengeteget dolgozunk, de valahogy együtt tanultunk bele ebbe, és ez nagyon szerethető. (…) Miskolcon nagyon határozott célokat tűztünk ki magunk elé, és a közönség jön velünk. Szerintem ez a helyes hozzáállás: a közönség kiszolgálása helyett mi egy közös utat járunk be művészek, nézők együtt; mindannyian tanulunk belőle, többek leszünk tőle.”

Annak kapcsán, hogy két évvel ezelőtt született meg első gyermeke, elárulta: “Gizike öt hónapos volt, mikor ismét próbálni kezdtem a Kabaréban, és visszavettem a szerepemet a Játék a kastélyban című Molnár-darabban. Végig arra készítettem magam lelkileg, hogy jönnöm kell, mert nagyon szeretnék Mohácsi Jánossal dolgozni, ráadásul nem akartam cserbenhagyni sem a tervezett produkciót. A Játék a kastélyban remek közös munka volt, ám a várandósságom miatt az sem tudott igazán „kifutni”. Hozzáteszem: mikor a színházban elmondtuk Lacival (Görög László színművész – szerk.), hogy gyermekünk lesz, mindenki őszintén örült és támogatott minket, egy percig nem kellett aggódnom amiatt, hogy „hova, mire” jövök vissza.”

Czakó Julianna arról is mesélt, agyalós színésznek tartja-e magát: “Inkább ösztönösen próbálok, de közben muszáj átgondolni, hogy milyen ez a karakter. (…) Felszabadító érzés, mikor a premierre elkészülök a szereppel. De előfordul, hogy el kell telnie néhány előadásnak, mire igazán ráérzek a dologra.”

Arról is beszélt, hogy a Hegedűs a háztetőn című előadásban ő készítette a maszkokat: “Mindig is érdekeltek a maszkok, szerintem nagyon sokat hozzáadnak a színészi játékhoz. Gobbi Hildáról olvastam, hogy előszeretettel változtatta el magát egy-egy szerephez, hihetetlen csúnya volt például Mirigyként a Csongor és Tündében. Ez egy remek lehetőség és játék egyben. Találtam egy kiváló iskolát, elvégeztem, majd említettem Béres Attilának, hogy ez engem foglalkoztat, és ő azonnal lehetőséget is adott rá. Az Ördögökben is lesz hasonló feladatom.”

A teljes interjút itt olvashatja.