“Tabukat fogunk döntögetni” – Eke Angéla válaszolt

2020 január 27. hétfő, 11:16

Én, Iphigénia címmel mutatja be Eke Angéla első szóló előadását a Radnóti Tesla Laborban február 2-án. Závada Péter darabja a színésznő személyes élettörténete alapján született.

A femcafe.hu cikkéből:

“Az Én, Iphigénia egy olyan vállalás, amit én szerettem volna. Már két évvel ezelőtt elkezdődött közöttünk egy párbeszéd erről Závada Péter íróval. Egyelőre felfoghatatlan érzés, hogy nekem, rólam írt egy darabot. Színészként ilyen módon dolgozni egy szerzővel, egyedi eset. Ezt valóban nem sok színész mondhatja el magáról akár az egész pályája során. Az utóbbi évben lezárult egy nagyon meghatározó szakasz az életemben, de nem erről szól a darab. A nehézségek ellenére az elengedés számomra inspiráló és produktív erőt adott. A fókusz átkerült saját magara. Elkezdtem sokkal jobban vizsgálni magamat azért, hogy kiderítsem, honnan jövök és ki vagyok én most, ehhez pedig a gyerekkoromig kellett visszanyúlnom. Mindig őszintén kommunikálok, de ez nagyon nehéz, mert meg akarok felelni én is, de szeretnék kertelés nélkül létezni. A közösségi média világa csapda lehet, mert én döntöm el, mit mutatok, és kinek akarom mutatni magamat. Most, amikor az önmagam definiálása a legfontosabb, a lehető legjobb időben érkezett meg hozzám ez a feladat” – mesélte Eke Angéla.

Fotó: Instagram/@eke_angela

“Visszamentünk az időben, már a fogantatásomtól elkezdtem elmesélni neki a gyerekkoromat és azt, hogyan jöttek a fontosabb állomások az életemben. Abszolút rábíztam, hogy ő ezt hogyan írja meg. Mindig elemezgettük, beszélgettünk róla közösen, de szabad kezet kapott. Az én élettörténetembe beemelt egy mitológiai szereplőt, Iphigéniát, akivel vegyített és létrejött egy modern sztori, egy valós alapokon nyugvó fikció, amelyben összeolvadnak a különböző síkok, a valóság és a képzelet” – fogalmazott az alkotó.

Az előadáson három különböző rendezésben dolgoznak, és a nézők mindhárom változatot látni fogják. “Még egyik rendezés sem végleges, mivel még van két hetünk a bemutatóig. Ami fontos, hogy egyikük sem láthatta a másik rendezését. Nekem mindenféleképpen fontos volt a női pólus, így jött a képbe Gryllus Dorka, akinek ez az első ilyen szerepvállalása, de pont olyan ösztönös, impulzív és precíz, mint színészként. Nem beszélve arról, milyen jó párost alkotnak Soós Attilával. Ebben a verzióban az anyaság dominál, tulajdonképpen egy anya és egy kislány szerepében ugrálok, minden fókusz az emberen, mint nőn van. Tabukat fogunk döntögetni, mert erősen rámegyünk arra, hogy anyának lenni valójában mit is jelent. Nem a rózsaszín, kirakat anyát akartuk megmutatni, hanem az önfeláldozó, szétszakadó nőt, aki próbál megfelelni a gyerekének, a társadalomnak és saját magának. Az által, hogy az anyukám egyedül nevelt fel engem, nekem ez egy nagyon izgalmas momentum. Számomra nagyon meghatározó a nők szerepe a társadalomban, borzasztóan jó látni, milyen erősek és céltudatosak tudunk lenni, ez tiszteletre méltó. Nem is értem, hogy csináljuk, pedig végignéztem őt, ahogyan egyszemélyes hadseregként harcolt a boldogságomért” – mondta Eke Angéla.

A teljes interjú itt olvasható.