“Nem tudni, hogy mennyi támogatást kapnak a színházak” – A Színházi Társaság közleménye

2020 január 29. szerda, 15:16

Az alábbiakban tájékoztatót olvashatnak a Magyar Színházi Társaság tevékenységéről.

Legutóbbi, decemberi jelentkezésünk óta sajnos újabb a színházakat negatív értelemben érintő törvénymódosítás látott napvilágot. Bár az előzetes tervekhez képest visszafogottabb változatban, de életbe lépett a színházak finanszírozásának új rendszere. Ez alapvetően az önkormányzati fenntartású színházakat érinti, s egyetlen, jelen pillanatban kézzelfogható eredménye, hogy a színházaknak január végén nincs költségvetése, nem tudni, hogy mennyi támogatást kapnak a központi költségvetésből. A kormány külön-külön tárgyal a fenntartó önkormányzatokkal a finanszírozás arányának függvényében derül ki március végére a központi támogatás mértéke – miközben február végéig kötelesek lefolytatni a szerződtetési tárgyalásokat a rendelkezésre álló források ismeretének hiányában. A legfontosabb, hogy a színházak minél hamarabb eljuttassák a bejelentkezést a minisztériumhoz és hogy az önkormányzatok minél hamarabb lefolytassák a tárgyalásokat. Mindent megteszünk a folyamat felgyorsítása érdekében.

Képviselőnk is részt vett azon a tárgyaláson az EMET-nél, amelyben a TAO pótló támogatások elszámolásának egyszerűsítése volt a téma. Erre ígéretet kaptunk.

Örömmel jelenthetjük, hogy nagy sikere volt legújabb sorozatunk, a Csináljunk színházat első rendezvényének, amikor Csizmadia Tibor beszélgetőpartnerei Spíró György és Székely Gábor voltak. Következő alkalommal február 10-én a rendszerváltás „tanúi” Marschall Miklós, Szikora János, Zsótér Sándor idézik fel a kilencvenes éveket, hogyan zajlott a rendszerváltás a színházakban.

A Jó kérdés harmadik sorozata továbbra is nagy érdeklődés mellett zajlik. A színházi koreográfia (január 28. délután 5) után következő témánk februárban a kortárs operajátszás lesz.

A Színházi Dramaturgok Céhe a Nyílt Fórum programsorozata mellett – melynek január 23-25-i intenzív workshop hétvégéje épp most ért véget Nyíregyházán- egy sikeres NKA pályázatnak köszönhetően emlékkonferenciát rendez nemrég elhunyt elnöke, Radnai Annamária emlékére március 20-21-én a Katona József Színházban. Amennyiben valaki aktívan szeretne részt venni, január 31. éjfélig jelentkezhet előadóként a konferenciára (részletek: www.dramaturg.hu/radnai-annamari-emlekkonferencia-felhivas).

A MASZK a szokásos tevékenysége mellett készül Soós Imre 90. születésnapjának megünneplésére. Február 12-én Balmazújvárosban koszorúzzák meg a tragikusan korán elhunyt művész szobrát és tartanak filmvetítéssel egybekötött megemlékezést.

A Magyar Bábművészek Szövetsége is szakmai napokat szervez ebben a félévben. Vidéki bábszínházakban várjuk a tagokat és érdeklődőket aktuális kérdések megvitatására. Részletekkel hamarosan jelentkezünk.

2020 február 6-9 között negyedik alkalommal rendezi meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) nemzetközi fesztivált. Színházi előadások, filmvetítések, workshopok, koncertek, kiállítások, szakmai beszélgetések, student led programok – négy nap alatt több, mint negyven program várja az érdeklődőket a színházi és filmes egyetemek seregszemléjén.

A fesztiválon hat külföldi (Ausztria, Csehország, Franciaország, Litvánia, Németország, Svájc) és a két hazai színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. Az SZFE hagyományteremtő céllal idén először, nemzetközi diákfilmfesztivált rendez. A kétnapos programban az európai felsőoktatási intézmények hallgatóinak legfrissebb alkotásai és a hazai egyetemeken készült mozgóképek egyaránt szerepelnek. Az ingyenesen látogatható vetítések helyszíne február 7-én és  8-án a Premier Kultcafé.

Kísérjék figyelemmel tevékenységünket honlapunkon és facebook oldalunkon!

Magyar Színházi Társaság
2020. január 29.