“Én a témaválasztásban látom a saját felelősségemet” – Szenteczki Zita válaszolt

2020 január 30. csütörtök, 7:49

Tavaly az Örkény Színház stúdiójában rendezte Kosztolányi kultikus regényét, az Édes Annát, január elején pedig megtartották az első Narratíva-bemutatót, a Törvényen belült. Szenteczki Zita rendezőt az est.hu kérdezte.

Az est.hu cikkéből:

Az első Narratíva-bemutató egy regényadaptáció, Galgóczi Erzsébet Törvényen belül című műve volt. Szenteczki Zita mellett Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Hegymegi Máté alakította meg tavaly a független színházi formációt. “Körülbelül másfél éve kezdtünk találkozgatni a többiekkel, és folyamatosan arról beszélgettünk, hogy mi számunkra a színház, hogyan szeretnénk átalakítani, milyen szerepet látunk benne magunknak, milyen felelősségeink vannak, mik lehetnének még, miként építhetnénk fel együtt egy új, független struktúrát. Generációs ügy, nemcsak négyen, hanem nagyobb körben. Ezekből a beszélgetésekből aztán született egy körülbelül 60 oldalas dokumentum, amiben az irányelveinket rögzítettünk magunknak, és talán a sajtótájékoztatón nem hangzott el, de nekem ezek közül a legfontosabb ügy a közösségteremtés. Fontosnak tartom, hogy a színházról mint közösségről, közösségekről gondolkodjunk, és ne valami kirekesztő, leuraló versenyről. Nagyon fontos az, hogy folyamatosan együtt tudjunk gondolkodni, közösen fejlesszük azt, amin éppen dolgozunk, még akkor is, ha mondjuk, valaminek már megvolt a premierje” – mondta Szenteczki Zita.

Szenteczki Zita / Fotó: Bíró András / Budapesti Operettszínház

“Azt hiszem, mi elég másmilyenek vagyunk, más adottságokkal rendelkezünk, másmilyen színháznyelvet képviselünk, mindenkinek megvan a saját hangja, de ezt a különbözőséget én jónak látom, hiszen nyitottságra, empátiára tanít, emellett pedig lehetőséget ad közös fejlődésre. Talán témakeresésben, megszállottságban fedezhető fel hasonlóság. Bánkon dolgoztunk közösen először, mindenki rendezett két mesét, és ezekből állt össze az előadás. Egy egészen kísérleti munka volt, mert mind a négyen hozzászóltunk mindegyik jelenethez, tehát a több szem többet lát elvén megosztottuk egymással a gondolatainkat, javaslatainkat – persze az ‘eredeti’ rendezőnek volt vétójoga. Nagyon megerősített bennünket ez az összefogás, és erre szükség is volt, hiszen tudjuk, hogy rengeteg küzdelem ma független színházat csinálni” – hangsúlyozta az alkotó.

Arra a kérdésre, hogy mi ma a felelőssége egy független színházi alkotónak, Szenteczki Zita így válaszolt: “Hogy helyi kérdésekkel foglalkozzon. A Galgóczi-regény például, amit a Tesla Laborban mutattunk be, iszonyatosan érzékeny témát dolgoz fel, ráadásul nagyon okosan és kritikusan, miközben sok kérdést vet fel az őszinteségről, belső és külső határokról, és égető hiányokról. Én ebben a témaválasztásban látom a saját felelősségemet.”

A teljes interjú itt olvasható.