Szynház.org

Tarolt a Pilátus – 5 díjat nyert Milánóban a Szabó Magda regényéből készült film

2020 január 30. csütörtök, 13:53

Szabó Magda Pilátus című regényéből készült film 5 elismerést söpört be a MIFF Awards-on: a legjobb rendező (Dombrovszky Linda), a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid), a legjobb vágó (Mezei Áron) és a legjobb film díját.


Pilátus-t hat díjra jelölték: a legjobb rendező, forgatókönyv (Somogyi György és Szélesi Sándor), operatőr és vágó kategóriájában volt versenyben, illetve Györgyi Anna és Hámori Ildikó külön-külön is bekerült a legjobb női főszereplők közé. A legjobb filmnek járó díjat a kategóriagyőztesek közül a közönség választja, a nyertes filmek nagy eséllyel forgalmazásba kerülnek Olaszországban. Tavaly Bertolucci és Vittorio Storaro, korábban Claudia Cardinale kapott itt életműdíjat, a díjazottak között volt az elmúlt években Peter Falk, Danny DeVito, Renèe Zellweger és Steven Soderbergh.

Idén a vágói díj jelöltjei között volt a 3-szoros Oscar-díjas vágó, Walter Murch (Apokalipszis most, Az angol beteg, A keresztapa). A nyertes filmek listáján Oscar- BAFTA- és Emmy-díjas alkotások szerepelnek – tavaly a Virunga, előtte az Ikarusz című Oscar-díjas dokumentumfilmek vitték el a legjobb filmnek járó lovacskát. A Pilátus televíziós filmként a Cross Dot Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatána támogatásával, producere Köves Ábel.

Főbb szerepekben látható még Terhes Sándor, Szikszai Rémusz, Kovács Zsolt, Máhr Ági, Martin Márta, Kakasy Dóra, Székely B. Miklós. A film dramaturgja Goda Kriszta, zeneszerzője Bolcsó Bálint, díszlettervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László, a casting director Matyassovszky-Zsolnay Bálint, hangmérnöke Komlódi Gábor és Dévényi Tamás.