Bodrogi Gyula veheti át a makói Páger-díjat

2020 január 31. péntek, 7:16

Az idei évben Bodrogi Gyula részesül a makói születésű színészóriás nevét viselő elismerésben.

Bodrogi Gyula 1934. április 15-én született, néptáncosként kezdte pályáját, 1951 és ’54 között a SZOT együttes szólótáncosa volt, majd 1954-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója lett, diplomáját 1958-ban szerezte.

Ezt követően a József Attila Színház tagja lett, 1975-től pedig korábbi főiskoláján kezdett tanítani. 1982-1996 között a Vidám Színpad művészeti igazgatója és rendezője volt, majd ’97-től lemondásáig a Centrál Színház első vezetője lett. 2002-ben kapta meg a Vidám Színpad örökös tagja címet, 2003-tól a Nemzeti Színház művésze.

Bodrogi Gyula a mozivásznon is számtalanszor feltűnt: elsőként a Külvárosi legenda című filmben láthatta a közönség, de játszott a Házasságból elégségesben is, akárcsak a Húsz órában, emellett több híres karakternek is ő adta a hangját, például a Macskafogóban és a Vukban is felfedezhetjük.

Az elismerést eddig Halász Judit, Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Rudolf Péter, Kútvölgyi Erzsébet, Cserhalmi György, Gáspár Sándor, Udvaros Dorottya, Csuja Imre, Eszenyi Enikő, Gálffi László és Hegyi Barbara vehette át.