Vidnyánszky Attila: “A szakma bizonyos része abban érdekelt, hogy a torzsalkodás uralkodjon”

2020 január 31. péntek, 12:08

A Teátrumi Társaság elnökét az átalakuló színház-finanszírozásról és a függetlenekről is kérdezte a Mandiner.

A Mandiner cikkéből:

“Az Eurostat adatai szerint Európában Magyarországon a legtöbb a kultúrára fordított állami pénz a GDP arányában – és ez nem egy Fidesz-barát statisztika, jobboldali elfogultsággal nehéz volna vádolni az intézményt. Óriási dolog ez egy olyan országtól, amely négy évtized borzalmas kommunizmusát próbálja ledolgozni. Ehhez képest a szakma bizonyos része még mindig abban érdekelt, hogy a torzsalkodás uralkodjon” – mondta Vidnyánszky Attila.

Fotó: Teátrumi Társaság

“Olyan rendszerekhez merünk hozzányúlni, amilyenekhez eddig nem lehetett. Kezdődött azzal, hogy két éve nagy háborúskodás árán megszüntettük a társaságiadó-támogatást, most pedig a színházak finanszírozásának áttekinthetetlen rendszerében teremtünk tiszta helyzetet. (…) Ha rajtam múlott volna, be sem vezettük volna a taót, ezt már sokszor elmondtam. 2009-ben figyelmeztettem mindenkit, hogy ez a könnyen kijátszható szabályozás hová fog vezetni, és sajnos minden aggodalmam beigazolódott. Mérhetetlen mennyiségű gazemberség történt, az egyre jobban elmérgesedő góc a szakma szégyene lett” – fogalmazott a rendező.

Vidnyánszky Attila szerint sok pénz folyt a szakmába, nyilván jó dolgokra is ment, és ez sokaknak segített. “Egy pillanatra a kőszínházak is oxigénhez jutottak. De igazából nem lett több pénzük, mert az önkormányzatok gyorsan reagáltak: annyival csökkentették a színházuk támogatását, amennyi taót be tudtak szedni. A magán- és alternatív színházaknál sem állítom, hogy mindenki gazember volt, ez így nyilvánvalóan nem igaz. Az viszont igen, hogy amikor az alternatívok képviselőit kértem, segítsenek a köreikben lévő, mindenki által tudottan trükköző társulatokat kiszorítani, segítség helyett cinkos hallgatás volt a válaszuk. Arról senki nem ír, melyik színház mennyi jutalékot fizetett ki a közvetítésre szakosodott cégeknek. Ahol jutalékra megy a játék, ott sötét üzelmek kezdődnek. Nagyon sok csúnya dolog történt. Felelősséggel tudom mondani, hogy a taóforintok mintegy fele pénzügyi visszaélés volt. De ez csak az egyik probléma, a másik, hogy miként hígult fel a színházak repertoárja. Hogyan kerültek le a nagy színpadokról a magyar darabok, és vették át a helyüket a zenés előadások, musicalek, ‘alámenő’ produkciók, amelyek tutira hozták a nézőszámot” – fejtette ki a Teátrumi Társaság elnöke.

Vidnyánszky Attila a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért szervezett decemberi tüntetésről is szót ejtett: “Nézzük csak, kik is voltak jelen a tüntetésen. Három budapesti színház és Jordán Tamás Szombathelyről, meg a függetlenek egyharmadát lefedő Független Előadó-művészeti Szövetséghez kötődő emberek. A szakma nyolcvan százaléka nem volt ott, mégis úgy beszélnek, mintha kizárólag ők lennének a szakma. És azt állítják, hogy nem volt egyeztetés. Velük talán azért nem, mert két kulcskérdésben, a POSZT és a taó kapcsán agyonegyeztettünk, utána meg azt hazudták, hogy nem volt egyeztetés. Ez több mint cinizmus.”

A teljes interjú a Mandiner nyomtatott kiadásában olvasható.