Funtek Frigyes: “Végérvényesen azt érzem, hogy vissza kell térjek a színházba”

2020 február 03. hétfő, 12:11

Hosszú idő után ismét hazaköltözött Funtek Frigyes, ezúttal Bereményi Géza Eldorádóját rendezi a József Attila Színházban. Az alkotót a kultúra.hu kérdezte.

A kultura.hu cikkéből:

“Még mindig színházzal foglalkozom, sőt, egyre többet. Úgy néz ki, hogy véglegesen visszatérek Magyarországra. Itt fogom az életem következő szakaszát tölteni, befejezni. Sok minden összegyűlt a lelkemben, az agyamban, úgy érzem, mindezzel tartozom ennek az országnak, önmagamnak és ennek a színháznak, ahol felnőttem, amit úgy hívnak: magyarországi színház” – mondta Funtek Frigyes.

“Nagyon hosszú idő után végérvényesen azt érzem, vissza kell térjek a színházba, hogy egész emberként csak ezt csináljam. És van még valami az életemben, amire az egyetlen megoldás, hogy színházzal foglalkozzam” – árulta el a rendező. “Most van egy nagyszerű meghívás, a József Attila Színházban rendezem az Eldorádót, február 8-án lesz a bemutatónk. Hihetetlen boldogság ezt a színdarabot csinálni! Azután majd kiderül, hol lesz az életünk. Most viszont nem azt kell mondanom, hogy majd valahol Európában, hanem valahol Magyarországon” – tette hozzá.

“1988-ban voltam friss disszidens, az utolsók egyike, akit még így hívtak egy rövid ideig. Akkor volt Európában a nagy a változás. Na, nem szenvedtem attól, hogy kint maradtam Franciaországban. Akkor mutatták be egy európai fesztiválon az Eldorádót, és rendkívüli módon megfogott. Ott néztem Párizsban, akkor ismerkedtem meg Bereményi Gézával. Hatalmas, megrázó élmény volt látni ezt a filmet. Annyi mindent felkavart a múltamból annak ellenére, hogy pár perccel később születtem, mint ahol a film véget ér. De mindezt átéltem a családomon keresztül, egészen vissza a másik nagyapámig, aki az I. világháborúban volt hadifogoly. Olyan mennyiségű genetikailag megélt emléket bolygat fel, hogy nem lehet kikerülni. A darab nem a film másolata. A film témájából íródott, de jóval gazdagabb színdarab, amelyhez rengeteg mondanivalóm van. Remélem, hogy sikerül is mindezt átadnom a nézőknek” – fejtette ki Funtek Frigyes.

A teljes interjú itt olvasható.