Borgula András: “Újfajta adakozási kultúrát kell megteremteniük a színházaknak”

2020 február 11. kedd, 10:53

Legfeljebb egyszer játszhatják el a független társulatok a „nehézségeink vannak, adjatok pénzt!” típusú kalapozást, hosszabb távra azonban újfajta adakozási modellt kell kitalálni, ha életben akarunk maradni – nyilatkozta a forbes.hu-nak Borgula András, a Gólem Színház alapítója.

A forbes.hu cikkéből:

Csupa afrodiziákum lesz a Valentin napi menü a GóleMenzán február 14-én. A Gólem Színház tavaly év elején vezette be azt a hagyományt, hogy havi egyszer ebédre hívja a nézőit, meg persze mindenkit, aki finomat akar enni 1500 forint ajánlott adományért. Így havonta átlagosan 70 adag étel árával, azaz 100 ezer forinttal, éves szinten pedig nagyjából egymillióval tudják kiegészíteni a 60-80 millió forintos büdzséjüket.

Fotó: Gólem Színház

Az alapanyagok megvásárlásához minden alkalommal egy „fővédnököt” vetnek be. Az első hónapban Janklovics Péter jelentkezett GóleMenza-támogatónak, majd Király Júlia közgazdász volt a fővédnök. “Mivel ők elég ismert személyek, hamar lettek követőik, így minden alkalommal akad, aki megfinanszírozza az alapanyagokat. Olyan ez, mint Tom Sawyer palánkfestése: egyre többen akarnak csatlakozni a klubhoz” – fogalmazott Borgula András.

„Újfajta adakozási kultúrát kell megteremteniük ma Magyarországon a színházaknak. Legfeljebb egyszer lehet eljátszani a nehézségeink vannak, adjatok pénzt! típusú kalapozást, hosszabb távra azonban valamiféle új üzleti modellt kell kialakítani, ha életben akarunk maradni. Mindenki szereti érezni, hogy az adományáért kap valamit, nálunk pedig egyre több ilyesféle akció van” – tette hozzá a Gólem Színház vezetője.

A GóleMenza mellett nemrég bevezették a kistámogatóknak a rendszeres adományozási lehetőséget: havi ezer forintot – ahogy kalkulálnak, két-három kávé árát – kérik a nézőktől. “Ez az igazi crowdfunding: ha találunk 10 ezer embert, aki ennyit rendszeresen beletesz, simán elkészül a következő évadra az új Gólem Központ” – mutatott rá a direktor.

A teljes interjú itt olvasható.