“A szavazás addig tart, míg egyhangúlag választunk” – Újra összeülnek a Nemzet Színészei

2020 február 14. péntek, 7:27

Hamarosan újra összeülnek a nemzet színészei, hogy új tagot válasszanak maguk közé. Bodrogi Gyula szerint többkörös lehet a szavazás, Törőcsik Mari telefonon adhatja le a voksát.

Hamarosan újabb nemzet színészét választanak a február elsején elhunyt Andorai Péter helyére. Mint ismert, a címet hét olyan színész és öt színésznő tudhatja magáénak, aki vagy betöltötte a 62. életévét; negyven évet vagy legalább húsz évadot dolgozott a színészi pályán – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

“Számunkra ez mindig egy egyszerre örömteli és szomorú esemény, hiszen egy barátot elveszítünk, míg egy újat magunk közé fogadunk. Titkos a szavazás, mindenki fogja magát, és bemondja azt vagy azokat a neveket, akik szerinte érdemesek lehetnek az elismerésre. Fontos: férfi helyére csak férfi, nő helyére csak nő választható. A szavazás addig tart, míg mind a tizenegyen egyhangúlag nem választunk meg valakit” – mesélte Bodrogi Gyula a Borsnak, hozzátéve, az internetes kommentek alapján a legtöbben Reviczky Gábort választanák meg.

– Nagyon izgalmas, ha valakinek eszébe jut, biztosan ott lesz a jelöltek között – jegyezte meg sejtelmesen Bodrogi, majd hozzáfűzte:
– Igyekszünk személyesen szavazni, de vannak, akik egészségi okok miatt nem tudnak személyesen megjelenni, mint legutóbb Törőcsik Mari vagy Máthé Erzsi, így ők telefonon adhatják le a voksukat – mesélte a Nemzet Színésze.

Lapértesülések szerint előzetesen Balázs Péter, Blaskó Péter, Bálint András, Eperjes Károly, Gálvölgyi János, Huszti Péter, Jordán Tamás, Kern András, Koncz Gábor, Mécs Károly, Reviczky Gábor és Újlaki Dénes neve vetődött fel.

Forrás: Színház.org, Bors, Nemzeti Színház, Papageno