Gy. Németh Erzsébet: “Az a cél, hogy egy színház se kerüljön veszélybe”

2020 február 15. szombat, 7:07

Továbbra sem lehet tudni, hogy mi lesz TAO-támogatás nélkül a fővárosi független színházakkal – számolt be a 24.hu és a Népszava.

A humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, szó nincs arról, hogy lenne a „mi színházunk, ti színházatok”, a főváros beleteszi azt a pénzt, amit tud, és azt remélik, hogy a kormány is megteszi ugyanezt, ugyanis az állami támogatás a nézők javát szolgálja, hiszen a jegyár csökkentését célozza.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy három színházat, a Katonát, a Radnótit és az Örkényt már kijelölte a főváros saját magának és az ő finanszírozásukban marad vagy kerül teljesen, Gy. Németh határozott nemmel válaszolt.

Szó nincs arról, hogy bárki, bármilyen színházat kijelölt volna, zajlanak a tárgyalások és az a cél, hogy megállapodjunk, hogy egy színház se kerüljön veszélybe, illetve egy színház se legyen felcímkézve, hogy milyen színház vagy hogy kinek a színháza

– mondta.

Szóba került a pályázatok kapcsán, hogy a Vígszínház igazgatói posztjáért Eszenyi Enikő mellett Rudolf Péter és Csányi János, a Bárka Színház alapító igazgatója pályázott. Gy. Németh elmondta, hogy a pályázatról a végső döntést a Fővárosi Közgyűlést hozza, de ezt megelőzi egy szakmai bírálóbizottságnak az állásfoglalása.

Azt mondta: még nem a Víg, hanem a Szabadtér Színház esetében „tulajdonképpen Kásler miniszter fideszes kultúrharcosokat jelöltek ezekbe a bizottságokba. A Szabadtér Színház zsűrijében Ókovács Szilveszter és Zalányi János ül, de ez még mind nem elég, a fideszes helyettes-államtitkárt is a nyakukra ülteti, Fülöp Péter személyében.”

Gy. Németh szerint Fülöp személye nem csak kormányzati pozíciója miatt kérdéses, hanem azért is, mert jelenleg a Kaposvári Színház igazgatója. A főpolgármester-helyettes azt is mondta, hogy Fülöp miatt megváltoztatták a kaposvári pályázat-kiírást, mivel ő nem felelt meg az eredetinek.

Forrás: 24.hu, Népszava