“Megvédjük a fővárosi színházakat!” – Gy. Németh Erzsébet és Niedermüller Péter közleménye

2020 február 17. hétfő, 19:02

Gy. Németh Erzsébet  a DK fővárosi frakció-vezetője és Niedermüller Péter a Fővárosi Közgyűlés színházakért felelős bizottságának elnöke közös közleményt adott ki, melyet alább olvashatnak.

“A Fidesz által az Országgyűlésen rohamtempóval átvert színháztörvény-módosítás hatalmas felháborodást váltott ki a fővárosban. Tavaly egy sokezres tüntetés mutatta meg, hogy ebből nem kér Budapest. Egyetértünk a főpolgármesterrel, aki a tüntetésen azt mondta:  „Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük (…) Értjük a diktátum üzenetét és mi visszaüzenjük azt, hogy megvédjük a színházainkat (…) a szabad Budapest nem engedi, hogy elvegyék a szabadságát.”

Az új törvény szerint március 1-jéig kell a fővárosnak és a kormánynak megegyeznie a színházak működtetéséről. A tárgyalásokon a kormány olyan megállapodást kíván áterőltetni, amely több budapesti színház működtetésének részleges, vagy teljes átadását jelentené az Orbán-kormánynak, a színházak további finanszírozásáért cserébe. Az így létrejövő “mi színházunk – ti színházatok” rendszert határozottan elutasítjuk. Minden színház a budapesti polgároké” – közölte a két politikus.

Úgy vélik, elfogadhatatlan minden olyan terv, amely a fővárosi színházak működését akár csak részben is alárendeli “az orbáni illiberális kultúrpolitikának”.

“Nem támogatunk olyan javaslatot, amely a fővárosi színházak működtetésének szabadságát veszélyezteti, azt az Orbán-kormány kegyétől teszi függővé. A fővárosi színházak nem eladók! A művészet szabadsága nem üzlet!” – fogalmaztak a városvezető politikusok.