Szabad Tér Színház – A három pályázó válaszolt

2020 február 17. hétfő, 8:02

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. A Fidelio megszólaltatta a három jelöltet.

A Fidelio cikkéből:

“A mostani, immár 4. pályázatomnál nem fordulhatott elő, hogy olyan álmokat fogalmazzak meg, amelyekről tudom, hogy megvalósíthatatlanok. Nem azért, mert bárki akadályokat görgetne elébük, hanem egyszerűen látni kell, hogy egy városnak és egy színháznak van egy adott befogadóképessége és egy költségvetése, és ezek ismeretében szabad csak eltervezni a jövőt. A stabil gazdálkodás és a nonprofit üzleti vállalkozás egyensúlyban tartása a következő öt éves ciklusban feltétel volt a pályázat kiírásában” – hangsúlyozta Bán Teodóra, akinek korábbi pályázatát a szakmai bizottság egyhangúlag támogatta, végül mégis érvénytelenítette a kiírást a fővárosi közgyűlés.

Bán Teodóra, Benkő Nóra, Somogyi Szilárd / Fotó: Fidelio

“A pályázatomban nagyon sok új ötletet és újdonságot vázolok fel, minden téren, így arra vonatkozóan is, hogy milyen célközönséget szólítsunk meg, illetve a helyszíneket illetően, legyen szó a Margitszigeti Szabadtéri Színpadról, a Városmajori Szabadtéri Színpadról vagy az olyan kisebb helyszínekről, mint az Interaktív meseszínpad, a Víztorony, a Nagyrét vagy a Szent Margit kolostor-romok. (…) A közönség fiatalítása nagyon fontos számomra, illetve szerepel a terveim között egy teljesen új dizájn kialakítása is, amivel európaibbá és modernebbé tudjuk tenni a helyszíneket, elsősorban a Városmajori Szabadtéri Színpadot, ami nagyon eldugott jelenleg a parkban. Fontos továbbá a terek kinyitása, hogy ne elszigetelt zárványok legyenek, hanem valamilyen módon összekapcsolódjanak a környezetükben található intézményekkel, és kooperáljanak egymással” – vázolta elképzeléseit Benkő Nóra.

Somogyi Szilárd Hegedűs D. Géza művészeti igazgatása mellett adta be pályázatát: “Az alaptézisünk az, hogy azt a programsorozatot, ami az elmúlt tizenöt évet jellemezte, tehát operát, operettet, musicalt, táncot, prózai előadást és koncertet, megpróbáljuk műfajok szerint tematizálni. Így egy új arculatnak megfelelő új brandet vázoltunk fel a pályázatunkban Budapesti Szabadtéri Fesztivál néven, amelyben külön-külön megjelenik egy Opera- és Operettfesztivál, valamint egy Musical- és Táncfesztivál! Ezeket minden évben jól behatárolható időpontban rendeznénk meg, ami nagyszabású műsorszerkezettel ajándékozná meg a fővárost. Mindezt kiegészítené három kisebb fesztivál a Városmajori Szabadtéri Színpadon: az Altermajor Fesztivál, a Gyermekszínházi Fesztivál és a Határon Túli Társulatok Zenés Színházi Találkozója, köztük pedig a koncertek és a vidéki színházi előadások kapnának helyet.”

Folytatást itt talál.