Hobo: “Én még ma is futok magam után”

2020 február 19. szerda, 7:44

Földes László Hobo 75. születésnapja alkalmából adott interjút Rónai Egonnak az ATV Húzós című műsorában.

Földes László úgy látja, ma az emberek erkölcsi állapota, az egymás iránti szolidaritás rosszabb helyzetben van, mint eddig bármikor volt. Ez az oka annak, hogy úgy érzi, amit csinált, azzal nem tette jobbá a világot, és “majdnem felesleges volt”. “Azzal a vággyal dolgoztam, hogy pávatollakat dugdostam a fenekembe, és mutogattam magam. Hobbiból játszottam Rolling Stones-t meg néger bluesokat magyarul, de olyan sikerem lett, hogy belekeveredtem ebbe a dologba, aminek mindig is nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Én még ma is futok magam után” – tette hozzá az alkotó.

Visszatekintve az évtizedekre most már úgy látja a zenész, hogy az emberismerete csekély. A barátsággal kapcsolatban elárulta, hogy sok vereség érte. Egyfelől mert sok közeli ismerősének a halálát kellett végignéznie, és drámai sorsokat nézett végig, másfelől meg hosszú azoknak az embereknek a listája, akiket a barátjának gondolt, de mégis elárulta őt és belé rúgtak. De azt hozzátette, hogy zenészbarátai nem voltak sosem, mert szerinte ez nem olyan szakma. Ma már csak két ember van, akit a barátjának tart, az egyik egy debreceni ügyvéd, a másik pedig Vidnyánszky Attila. Az emberi kapcsolatokról megjegyezte, hogy a rendszerváltás nagy érvágás volt a számára, mert a baráti társasága kétpólusúvá vált, és nem tudták elfogadni, hogy ő nem állt egyik oldalra sem. “Így mind a két oldalról haragszanak rám” – fogalmazott Hobo, hozzátéve, “miért olyan fontos, hogy kinek milyen a világnézete, inkább, azaz érdekes, hogy mit teszünk le az asztalra”.

Mint mondja, rendszeresen a fejéhez vágják, hogy beállt a kormány mögé, illetve, hogy a “fasiszta Vidnyánszky színházában” játszik. Miközben most tárgyal Ascher Tamással, hogy legyen valami darabja a Katona József Színházban. “Akár az Ascher, akár a Vidnyánszky elfogadja, hogy én a másik oldallal is dolgozom együtt” – jegyezte meg Hobo.

Forrás: atv.hu