Juhász Róza: “A rendezőnek ki kell nyitnia a színpadon lévő lelkeket”

2020 február 22. szombat, 10:20

Az Ördögi kör a második bemutatója volt a Spirit Színházban színésznőként, ahol annak idején rendezőként debütált. Juhász Rózát a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

“Alapvetően tragikai vénám van, de a humor a tragédiákból sem hiányozhat. Mikor még fiatal voltam, nagyon szerettem nézni a tragédiát színpadon és filmen egyaránt. Ahogy múlnak az évek, és egyre több minden történik az életemben, egyre inkább hajlok a vidámságok felé. Persze tragédiát játszani egészen más, mint nézni, azt ma is nagyon szeretem” – mondta Juhász Róza.

Juhász Róza az Ördögi kör c. előadásban / Fotó: Spirit Színház

Márciusban lesz új rendezése, a Csodálatos Radazána bemutatója a Turay Ida Színházban. Arra a kérdésre, mennyire megterhelő, hogy párhuzamosan folytak a próbák az Ördögi körrel, így válaszolt: “Nagyon nehéz, de szerencsére meg tudtam oldani. Ha színészként két darabban próbálsz egyszerre, az is necces, még inkább így van ez, ha az egyiket te rendezed. A rendezés sok mindennel együtt jár: zeneválogatás, kellékek, jelmez. Mindenütt ott kell lennem, mert csak úgy tudok segíteni az előadás alkotóinak.”

Már közel tíz éve rendez. Az interjúban azt is elárulta, volt-e olyan, hogy elbizonytalanodott rendezőként: “Abból a szempontból volt bennem bizonytalanság, hogy nem tudtam, milyen kiegészítő feladatokat kell majd megoldanom, amit egy gyakorlott rendező már előre lát. Azt viszont tudtam, hogy mit akarok létrehozni, hogy mit szeretnék látni a színpadon. A rendezésnél jó pszichológusnak kell lenni ahhoz, hogy az emberek meg tudjanak nyílni neked. Ki kell nyitni a színpadon lévő lelkeket, másképp nem tudsz a segítségükre lenni” – fogalmazott Juhász Róza.

A teljes interjú itt olvasható.