“A színház komoly függőség” – Szávai Viktória válaszolt

2020 március 02. hétfő, 8:32

Már két éve szabadúszóként dolgozik, most először a Belvárosi Színház színpadán is találkozhatunk vele. Szávai Viktóriát a qlissza.hu kérdezte.

A qlissza.hu cikkéből:

“Gyerekkori mániám, hogy régész akartam lenni, és ez ma sem hagyott alább. Rettenetesen érdekel az emberiség eredete, vonz a misztikus régmúlt feltárása. Állandó terveim közt szerepel, hogy egy nyáron elmegyek egy ásatáshoz önkéntesként. Ha nem a Színművészetire jelentkezem, akkor Pécsre mentem volna művészettudomány szakra, de elsőre fölvettek, és onnantól beszippantott ez a szakma, nem volt más opció” – mesélte Szávai Viktória.

Szávai Viktória az Egy apró kérés című előadásban a Belvárosi Színházban / Fotó: Takács Attila

Arra a kérdésre, hogy volt-e olyan a pályája során, amikor elbizonytalanodott, a színésznő így válaszolt: “Persze, folyton elbizonytalanodom. Sokszor voltam már úgy, hogy hagyom az egészet a francba, de a színház komoly függőség is. Azt az érzést, amit egy számomra fontos előadás után érzek, nagyon nehéz feladni. Ezt a szakmát jobb esetben azért csináljuk, mert valamit át akarunk vagy ki akarunk adni magunkból. Ez egy olyan csatorna, amin keresztül rengeteg minden fel tud szabadulni benned, és erre kevés szakma képes.”

Már két éve szabadúszóként dolgozik. Szávai Viktóra az interjúban elárulta, a szabadságot élvezi benne a legjobban: “Egyelőre elképzelhetetlen a számomra, hogy lehorgonyozzak. Tizenhét évig voltam a Radnótiban, és az nagyon hosszú idő. Az életemnek az a része arról szólt, hogy úgy határoztam meg magam, ahogyan mások meghatároztak, kötöttek a játékszabályok, és sokszor voltam elégedetlen. Azt éreztem, hogy nem tudok kibontakozni, keretek közé vagyok szorítva. Amikor kiszakadtam ebből a rendszerből, akkor értettem meg igazán önmagamat, hogy az én alkatomhoz sokkal inkább illik a független lét. Ma már nem tudom úgy definiálni magam, hogy egy csavar legyek a gépezetben, ahol úgy kell működni, ahogy a gépezet diktálja.”

A teljes interjú itt olvasható.