“A keresés sosem szűnik meg teljesen” – Bata Éva válaszolt

2020 március 03. kedd, 7:36

2017 óta szabadúszó, szinte minden este más színház deszkáira lép fel. Bata Évát az nlc.hu kérdezte.

Az nlc.hu cikkéből:

Bata Éva az interjúban arról is mesélt, mi volt az első pozitív kamerák előtti élménye: “Még a főiskolán Zomborácz Virág csinált egy rövidfilmet velem és Réti Adrival, aki akkoriban osztály- és szobatársam volt. Gyakorlatilag élettársak voltunk, mert négy évig együtt éltünk a koliban. Egy hasonló helyzetet dolgozott fel a film, és az volt a címe, hogy A macska szerepe a francia irodalomban. A forgatáson egy csomó mindent nem értettem, hogy mit miért kell csinálni, és azt is nehéz volt elfogadnom, hogy miért ilyen a munkatempója az egésznek. Hozzá voltunk szokva, hogy na akkor próbáljunk, csináljuk, itt meg nyilván volt egy csomó körülmény, amit ki kellett várni. Ez egy maradandóan jó élmény volt.”

Bata Éva a Pesti Színház Don Juan c. előadásában / Fotó: Dömölky Dániel

“Gyakorolnom kell, hogy ne egész nap kétszáz százalékon pörögjek, és a nap végén, amikor még kellene az energia, már nincs miből táplálkoznom. Nagyon szeretném ezt jól csinálni, és megtanulni. De alapvetően inkább hosszútávfutó típus vagyok. Este hatra bemegyek a színházba, tízkor kijövök, és héttől tízig eljátszom a szerepem, miközben igyekszem végig maximálisan jelen lenni. Egy előadás során érzésem szerint jobban tudom kontrollálni egy szerep ívét, mint mondjuk egy forgatáson, ahol én csak egy nagyon picike szakaszt tudok képviselni” – mondta Bata Éva.

A színésznő arról is beszélt, nagyon igyekszik, hogy a játék ne váljon rutinná. “A keresés sosem szűnik meg teljesen, csak a mértéke változik. Egy próbafolyamat kezdetén még nem tudunk róla semmit. Nem ismerjük a környezetét, nem tudjuk, mi lesz ebből az egészből. Persze van egy szöveg, de az csak egy váz. Elmondja a rendező, mit gondol róla, és elkezdtünk rajta agyalni, elkezdjük megteremteni. Én próbálni sokkal jobban szeretek, mint a már kész darabot játszani. Még nem jöttem rá, hogy mi ennek az oka. Valószínűleg tetszik nekem, hogy a próba közben még minden lehetséges. Izgalmas számomra, hogy még minden nyitott” – mesélte Bata Éva.

A teljes interjú itt olvasható.