Tiltakozik a Szabadtéri Színházak Szövetsége a fővárosi önkormányzat döntése miatt

2020 március 03. kedd, 15:23

A Szabadtéri Színházak Szövetsége tiltakozik a fővárosi önkormányzatnak a Szabad Tér Színház Kft. vezetői pályázata kapcsán hozott döntése ellen – közölte az MTI-vel a szövetség elnöke kedden.

Pócza Zoltán közleményében felidézte, hogy még az ősszel döntés nélkül új pályázatot írt ki a közgyűlés, miközben a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft-t 16 éve vezető Bán Teodóra érvényes és a szakmai kuratórium által támogatott pályázatot adott be, amelyet a szakmai bizottság minden tagja, pártállástól függetlenül támogatott. A fővárosi közgyűlés ennek ellenére – a pályázatban meg nem hirdetett módon – kettős vezetést fogadott el – kifogásolta Pócza Zoltán.

A szövetség arra kéri a Fővárosi Közgyűlést, hogy a szakmai javaslatokat figyelmen kívül hagyó, – álláspontjuk szerint – jogszerűtlen döntését vonja vissza, és a szakmai kuratórium döntését elfogadó határozatot hozzon – fűzte hozzá. Jelezte: a szövetség tagszínházai örömmel fogadták már a tavalyi évben is azt a helyzetet, hogy a kulturális TAO kivezetése után tisztább, átláthatóbb és tervezhetőbb módon juthattak pénzügyi forrásokhoz. Hozzátette: nagyra értékelik a Lázár Ervin Programot, az annak révén megvalósítható gyermekszínházi program-lehetőségeket.

Köszönetüket fejezik ki a kulturális államtitkárságnak azért, hogy az idei évre az előadó-művészeti többlettámogatási rendszer 31 témája között a szabadtéri színházak számára létrehozott kiegészítő működési támogatási és a szabadtéri játszóhelyek felújítását célzó pályázatok is szerepelnek – áll a Szabadtéri Színházak Szövetsége által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Forrás: MTI, Színház.org