Bán Teodóra: “Nem életszerű, hogy két művészember vezessen egy színházat”

2020 március 05. csütörtök, 8:34

Nem vállalja a Szabad Tér Színház kettős vezetését az intézmény eddigi igazgatója. Bán Teodóra az ATV vendége volt.

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi döntésének értelmében a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítaná a jövőben.

A szakmai bizottság a teátrumot eddig is vezető Bán Teodóra pályázatát támogatta. A volt ügyvezető ezzel kapcsolatban azt mondta az Egyenes beszéd című műsorban, hogy nem szeretne ultimátumot intézni, de szerinte nem életszerű, hogy két művészember vezessen egy színházat.

Emlékeztetett: 16 évig vezette a Szabad Tér Színházat, és keserű sorsból lehetett eljutni oda, ahol most tart. Mint mondta, nagyjából három hónapot játszik a két színház párhuzamosan, és közel négyezer nézőt ültettek le naponta a nyári időszakban, és 120-140 ezer vendéget fogad a színház.

Bán Teodóra szerint nem jó üzenet az, ha egy szakmai bizottság ellenében születik döntés, vagy nem veszik azt figyelembe. Mint ahogyan az sem jó szerinte, hogy a közönség felé azt sugallják, van egy ilyen, meg egy olyan színház is. A korábbi években szerinte nem kellett „színt vallania” egy színházvezetésnek, miközben szabadon gondolkodhattak.

A volt ügyvezető arra következtet, hogy a Szabad Tér Színházat kivehetik a közös finanszírozásból, mert ebben a konstrukcióban még a miniszternek is ellenjegyzése lenne. Ebben az esetben a fővárosi önkormányzat már dönthet saját hatáskörben, és akkor pályázati kiírásra sincs szükség.

Forrás: atv.hu
Leadfotó: Bruzák Noémi /MTI