Rajkai Zoltán: “Szeretek a legjobb csapathoz tartozni”

2020 március 07. szombat, 7:58

Huszonkilenc éve a Katona társulatának tagja, az idei évadban ő alakítja a Tanítót A fehér szalag, illetve Nérót a Poppea megkoronázása című előadásokban. Rajkai Zoltánt a Színház.net kérdezte.

“A színészi pályáról az elején az a romantikus elképzelésünk van, hogy ha haladunk előre az úton, és jó esetben jelentős szerepeket játszunk, akkor annak lesznek következményei: újabb nagy szerepek, elismerő díjak, szakmai visszajelzések formájában. A saját pályámat nem látom ilyen egyenes vonalúnak. Pozitív visszajelzéseket kapok ugyan a munkámra, általában szeretnek velem dolgozni, hívnak is ide-oda, kiváló szerepeim is vannak, de mégsem érzem azt, hogy mindennek művészi értelemben lett volna valami jelentős hatása kifelé” – nyilatkozta Rajkai Zoltán a Színház.net-nek.

A Poppea megkoronázása próbáján / Fotó: Horváth Judit

Arra a kérdésre, hogy hiányoznak-e színek, amiket nem látnak belé a rendezők, a színész így válaszolt: “Nincs ilyen hiányérzetem. Sokkal inkább arról van szó, hogy egészen mostanáig, ötvenéves koromig nem jött létre az a helyzet, hogy az emberek azt suttogják egymás közt, hogy a Rajkait meg kell nézni bizonyos előadásokban. Nem történt meg az életemben az a ‘nagy szereptalálkozás’, mint mondjuk amilyen Gábor Miklósnak volt a Hamlet, Ónodi Eszternek manapság a Nóra vagy Keresztes Tamásnak az Egy őrült naplója, Csőre Gábornak a Toldi. Nem tudom, hogy ennek az-e az oka, hogy a tehetségem, a kvalitásaim inkább arra predesztinálnak, hogy hasznos csapatmunkás legyek, vagy még nem jött el ennek az ideje.”

“Azért nem váltottam színházat az elmúlt 29 évben, mert nagyon szeretem a Katonát, és nagyon szeretek itt dolgozni. A hűség nyilván jellem kérdése és alkati sajátosság is, de ugyanakkor szeretek a legjobb csapathoz tartozni. Ezért inkább úgy döntöttem, hogy maradok csapatjátékos a Katonában, mint hogy elmenjek máshová szólistának. Meg hát az örökség az felelősség is egyben” – hangsúlyozta Rajkai Zoltán.

A teljes interjú itt olvasható.