Molnár Piroska: “Sokat járok majd színházba, de már csak nézőként”

2020 március 08. vasárnap, 9:16

Októberben ünnepli 75. születésnapját, az évad végével pedig visszavonulását tervezi a művésznő. Molnár Piroskát a Magyar Hang kérdezte.

A Magyar Hang cikkéből:

Élete első monodrámájában Brunhilde Pomselt, Goebbels egykori titkárnőjét játssza az Orlai Produkció Egy német sors című előadásában. “Szükség van egy kis időre ahhoz, hogy a színész váltson, de megfelelő technikával ki tudunk lépni a szerepből. Egy ilyen darab jobban megviseli az embert, de az élet túl rövid ahhoz, hogy miután eljátszottam valamit, még egyszer átéljem” – mondta Molnár Piroska.

Molnár Piroska az Egy német sors c. előadásban / Fotó: Medveczki Tamás

“A három éve, 106 évesen elhunyt Brunhilde Pomsel 103 évesen idézte fel az emlékeit, ezek alapján készült a darab. Ilyen idősen feleleveníteni a hetven évvel korábban történteket nem egyszerű feladat, különösen, ha a nácizmus bűneiről van szó. Brunhilde úgy fogalmaz, hogy bénultság szállta meg őt és az egész országot, senki sem látta, hogy Hitler mit szabadít rájuk. De azt is elmondja, hogy nem akarta tudni, nem akart a dolgok mélyére nézni, hagyta magát sodortatni az árral, szerette, ha mások gondolkoznak helyette. Ebbe a hibába ma is gyakran beleesünk. Ha sokszor elmondanak valamit, azt az emberek nagy része hajlamos elhinni anélkül, hogy végiggondolná a valódi jelentését” – fejtette ki a művésznő.

Molnár Piroska azt is elárulta, nem bírja már a mindennapi próbákkal és előadásokkal járó tempót. “Ezt az évadot még végigcsinálom, utána abbahagyom. Sokat járok majd színházba, de már csak nézőként” – nyilatkozta.

A teljes interjú a Magyar Hangban olvasható.