Frenák Pál: “Nem dönthetjük el, hogy ki lesz a jövő művésze”

2020 március 10. kedd, 8:38

A fiatal generációt nem kilószámra termelni kell, hanem hagyni, hogy önmagából kitermelődjön – váli a táncművész. Frenák Pált a librarius.hu kérdezte.

“A kortárs táncban jelenleg működő produkciós struktúrák, infrastruktúrák és támogatói rendszerek azonban sokszor a fejvadászoknak és a produktőri érdekeknek kedveznek, akik központjában nem a művész, nem az alkotás, hanem a gyors forgalmazhatóság áll. Azaz a feltaláló a fontos, ő van pozícióban, nem a feltalálandó. Pedig nem tudhatjuk, de főleg: nem dönthetjük el, hogy ki lesz a jövő művésze. Így nagyon zavarnak azok a kultúrparaziták, akik bizonyos érdekek mentén határozzák meg, hogy kik mire jogosultak. Csak Deleuze-t tudnám idézni: ‘mintha valaki megmondhatná, ki lesz a jövő Beckett-je’. Továbbá nem azt látom, hogy a kortárs művészet nyitna, hanem inkább klikkekben összezár. Nincs egy organikus, átfogó fejlődés” – fejtette ki az interjúban Frenák Pál.

Frenák Pál / Fotó: Kallos Bea/MTI

Az alkotó szerint minden autentikus művésznek szükségszerű, hogy kijárja a saját útját. “Nekem is évek hosszú sora kellett, és a folyamatnak a mai napig nincs vége. Csodálatos lenne, ha mindenki egy megélt valóságon keresztül, belső meggyőződésből, szükségszerűségből érkezne meg a művészetéhez, és nem a szekér húzná a teheneket. Talán aktuálisan hiányzik sokszor egyfajta alázat. Tévedés, hogy annyit ér az ember, amennyit elhitet magáról. A fiatal pályakezdők talán pénzt kapnak, de elegendő időt nem. A probléma, hogy a jelenlegi kultúrgondolkodás inkább üzletcentrikus, nem pedig művészcentrikus” – hangsúlyozta a táncművész.

A teljes interjú itt olvasható.