Csizmadia Tibor: “A fiataloknak kell színházat vezetni”

2020 március 11. szerda, 10:18

Csináljunk színházat! címmel indította útjára havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozatát a Színházi Társaság. Csizmadia Tibort erről is kérdezte a Deszkavízió.

“A színházi folyamatokhoz a Magyar Színházi Társaság igyekszik szakmailag viszonyulni, és ennek a szakmaiságnak egyik megnyilvánulása, hogy beszélünk a minket érintő problémákról is. Évekkel ezelőtt elindult a Jó kérdés beszélgetéssorozat, ahol különböző szakmai kérdéseket vitatnak meg az arra meghívott előadók, beszélgetőpartnerek. A Jó kérdés sikere után felmerült, hogy a színházigazgatásról is beszéljünk, mert ez egy olyan terület, amelyet iskolákban nem tanítanak. A Csináljunk színházat sorozatban tételesen végigvesszük azokat a feladatokat, amelyek a színházvezetői tevékenységet jellemzik. Nem utolsó sorban azért, hogy a pályázók felkészültebbek legyenek, és az önkormányzatok szakszerűbben írják ki a pályázatokat, a döntéseik kevésbé legyenek politikai gyökerűek. Ehhez neves színházi embereket kértem fel beszélgetőtársnak, és magam is tapasztaltam a pályám során, hogy különféle helyzetekben milyen feltételeknek kell megfelelnie egy vezetőnek” – fejtette ki a Színházi Társaság elnöke.

Csizmadia Tibor / Fotó: Éder Vera

Arra a kérdésre, hogy színházigazgatóként mi jelentette számára a legnagyobb kihívást, Csizmadia Tibor így válaszolt: “Legutóbb Szikora János azt mondta, hogy azzal nem számolnak a színházvezetők, hogy miközben egy művészi programot állítanak a pályázatuk középpontjába, tulajdonképpen pillanatokon belül emberek sorsával kell foglalkozniuk. A társulatszervezés az egyik legnehezebb dolog az igazgatói működésben, minden oda vezethető vissza. A művészeti döntésnek van anyagi és emberi vonzata, és minden anyagi döntésnek van művészeti visszahatása. Nem egyszerű az a helyzet, ami most is van, hogy február végéig nem tudja a színházvezető, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat. Nem tud tervezni, ugyanakkor előző év tavaszán kötelezettséget vállalt a következő évadra, hiszen bérleteket hirdetett, előadáscímeket írt ki, színészeket szerződtetett. Ilyenkor izgul a vezető, hogy azt a hitelt, amit a nézőktől kapott, tudja-e maradéktalanul ellentételezni.”

Az interjú a Deszkavízión olvasható.