MOTTO – Elindult a Művészek az Otthoni Oktatásért projekt

2020 március 18. szerda, 10:59

Facebook-oldal, YouTube-csatorna és internetes tárhely is készült, ahol kereshetőek a feltöltött videók évfolyamok, szerző és előadó szerint is.

A szervezők közleménye:

Azt, hogy színészek kötelező olvasmányokat olvassanak fel az online-oktatást megsegítendő, Bíró Kriszta színésznő találta ki, s tette közzé egy közösségi portálon. Abban a pillanatban az ügy mellé állt Fullajtár Andrea színésznő, Ézsöl Andrea projekt menedzser, Kleb Attila fotográfus, a GetCloser Concerts művészeti vezetője, Seres Tamás rendező és Vető Balázs, a Fisherman’s ügynökség ügyvezetője.

A kezdeményezésnek egy betűszó lett a neve: MOTTO – Művészek az Otthoni Oktatásért. Készült a projekthez arculat, Facebook-oldal, YouTube-csatorna és internetes tárhely, ahol kereshetőek a feltöltött videók évfolyamok, szerző és előadó szerint is.

Bíró Kriszta, Fullajtár Andrea / Fotók: Horváth Judit

Felvettük a kapcsolatot egy olyan, az interneten szerveződő csoporttal, amelyben pedagógusok osztják meg egymással az online-tanítással kapcsolatos tapasztalataikat. Megkértük őket, hogy állítsanak össze egy listát azokból az irodalmi művekből, amelyek a tananyagban szerepelnek.

Ugyanakkor létrehoztunk egy csoportot azoknak a színészeknek, akik szeretnének részt venni a kezdeményezésben. Órák alatt megszámlálhatatlan kolléga jelentkezett. Megkapták a listát, és mindenki beírta magát ahhoz a szöveghez, amit felolvasna. A felolvasás videó-felvételét mindenki a saját otthonában készíti el, hiszen jelen helyzetben ez az egyedül helyes eljárás. A videókat feltöltik egy tárhelyre, ahonnan – technikailag egységesítve, vágva, fényelve, – a MOTTO honlapjára kerülnek. Innen tudják majd az online-tanórákon a pedagógusok használni ezeket az anyagokat. A MOTTO-ban közreműködő valamennyi személy önkéntes alapon végzi munkáját.

Járvány-helyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak. A diákok nem járhatnak iskolába ugyanezen okból, viszont online-oktatásban részesülnek. Úgy gondoljuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegek, egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz. Ez online-térben egyszerű, és lehet úgy figyelemfelkeltő, hogy utána a diákok elolvassák a teljes műveket. Ez a valódi célunk. Az is fontos, hogy ez itt és most történik, egy olyan helyzetben, amelyben különösen fontos a szolidaritás, az egymásra figyelés, az összefogás.

Bízunk abban, hogy a járvány-veszély elmúltával is használhatóak lesznek ezek a felvételek valamennyi diák és tanár számára. Létrejöhet egy olyan internetes enciklopédiája az irodalomnak, ami most és a jövőben megszeretteti az olvasást a gyerekekkel.

Elérhetőségeink: motto.suli.hu
https://www.facebook.com/muveszek.otthoni.oktatasert/
mottosuli@gmail.com