Adókönnyítést kérnek a kormánytól a kulturális dolgozók érdekvédelmi szervezetei

2020 március 21. szombat, 8:45

A kulturális szférában dolgozók érdekvédelmi szervezetei azt javasolják a kormánynak, hogy – a taxisokhoz hasonlóan – a veszélyhelyzet végéig azoknak az adóalanyoknak is engedjék el az adót, akiknek katás vállalkozásában az adott hónapban nem keletkezik bevétel.

A kulturális szférában dolgozók érdekvédelmi szervezeteinek közös javaslata a kormány számára:

A koronavírus-járvány miatt meghozott szükségszerű kormányzati intézkedések hatására már most rengeteg előadóművész és a kulturális szolgáltatások területén alkotó vagy előadóművészetet kiegészítő tevékenységet végző ember veszítette el a teljes megélhetését. Többségük a Kisadózó Vállalkozók Tételes Adója (KATA) igénybevételével fizeti közterheit – munkaviszonnyal, amely után alapbért kapnának, többnyire nem rendelkeznek. Színészek, zenészek, írók, műfordítók és más, előadói vagy szerzői honoráriumból élő művészek, akik már márciusra várt bevételeiket sem kapták meg, és júniusig nem is valószínű, hogy dolgozhatnak.

Teljes anyagi ellehetetlenülésük nemcsak számukra, hanem a Magyar Állam számára is a legrosszabb forgatókönyv lenne. Ezért mint a kulturális szférában dolgozók érdekvédelmi szervezetei azt javasoljuk a Kormánynak, hogy – a taxisokhoz hasonlóan – a veszélyhelyzet végéig azoknak az adóalanyoknak is engedjék el az adót, akiknek katás vállalkozásában az adott hónapban nem keletkezik bevétel

Budapest, 2020. március 20.

Dr. Szinger András főigazgató
Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület

A Független Előadó-művészeti Szövetség elnöksége

Ádám Anikó elnök
Magyar Műfordítók Egyesülete

Keszég László
Magyar Színházi Társaság

Hegedűs D. Géza elnök
MASZK Országos Színészegyesület

Dr. Szkárosi Endre elnök
Szépírók Társasága

Kérjük mindazon kulturális szakmai és érdekvédelmi szervezeteket, amelyek a felhíváshoz csatlakozni szeretnének, hogy a kezdeményező szervezetek honlapjain megadott e-mail címeken (tehát ne fb-kommentként) vasárnapig jelezzék ezen szándékukat. A javaslatot hivatalos formában hétfőn küldjük el a Kormány számára.