Nagyobb befolyása lesz a minisztériumnak a színházak felügyelőbizottságában

2020 április 01. szerda, 13:12

A Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben három helyett öttagú lehet a színházak felügyelőbizottsága, ebből három főt a minisztérium jogosult kinevezni és visszahívni – számolt be az Index.

Az újabb törvényjavaslat 30. paragrafusában szereplő módosítás azokra a színházakra vonatkozik, amelyek az év végén elfogadott előadó-művészeti törvény alapján közös állami-önkormányzati fenntartásúakká válnak.

Hogy ezek pontosan melyek, arról hivatalos információ még nincsen, de Karácsony Gergely főpolgármester közlése és a Fekete Péter államtitkár által elmondottak alapján várhatóan az ország szinte összes színháza ilyen lesz, kivéve a főváros által kizárólagosan fenntartandó Katona József Színház, Örkény Színház, Radnóti Színház, Trafó és a Szabad Tér Színház.

A közös fenntartású színházakban a módosító javaslat alapján a korábbi három helyett már öt fős lehet a felügyelőbizottság, ebből 3 főt a miniszter jogosult megbízni és a megbízásból visszahívni. A törvényjavaslat erre vonatkozó része, miután a kétharmad megszavazza, július 1-jével lép hatályba.

Forrás: Index