Megállapodott a kormány a fővárossal a színházak működtetéséről

2020 április 06. hétfő, 16:13

A kormány 2024 végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére, míg a Főváros elfogadja: a Thália Színház, az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású lesz. A Margitszigeti Szabadtéri önállóvá válik – írja az atv.hu.

A kormány és megállapodást kötött a fővárossal a budapesti színházak működésének biztosítása érdekében. A megállapodás 2024. december 31-ig szól – tudta meg az atv.hu.

A megállapodás értelmében 2020-tól kezdve a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katonát, a Radnótit, az Örkényt és a Trafót, e színházak vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megállapodik / Fotó: Gulyás Gergely fb-oldala

A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja.

A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki – tartalmazza a megállapodás.

A budapesti független színházak állami támogatását egy külön kuratórium osztja el, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki és a miniszter vállalja, hogy a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

A megállapodás öt évre szól, azt súlyos szerződésszegés esetén bármelyik fél felmondhatja – tartalmazza a dokumentum.

Forrás: atv.hu