“Az egész színészet egy nagy lutri” – Szávai Viktória válaszolt

2020 április 17. péntek, 11:01

Diploma után a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött, aminek tizenhét évig volt tagja, 2017 óta szabadúszó. Szávai Viktóriát a Színház.net kérdezte.

A Színház.net cikkéből:

“Egyrészt félelmetes, hogy a hivatásunk egyik napról a másikra – még ha átmenetileg is – elveszti létjogosultságát, hiszen egy színész csak a színpadon lehet színész, egy közösségi térben, ahol sorsokat ábrázol, miközben mások nézik. Ez home office-ban ugyebár nem működik. Másrészt pedig érzek valami megkönnyebbülést, hogy kiszállhatok végre a mókuskerekemből, amit már csak én pörgetek, hiszen harmadik éve szabadúszó vagyok, de épp ezért ott van az állandó kihívás, keresés, elégedetlenség, hogy mindig utána kell nyúlni valaminek. Hát, ez a kényszeresség most megszűnik, otthon vagyok, teszek-veszek, minden napra kitalálok valamit, és egyelőre nagyon jól érzem magam” – mesélte Szávai Viktória.

Sárkánylehelet / Fotó: tripart.hu

Arra a kérdésre, hogy mennyire tudott alkalmazkodni a szabadúszó lét kiszámíthatatlanságához, a színésznő így válaszolt: “Volt, hogy fölhívtam néhány rendezőt, akikkel korábban is dolgoztam, sőt három éve színházigazgatót is megkerestem. Nem tudom, hogy ezen múlik-e bármi is. Az egész színészet egy nagy lutri. Nekem egyébként ezt volt a legkeservesebb megtanulni a pályám során. Hogy mennyi minden múlik a szerencsén, és hogy a tehetség az csak egyetlen tényező a sok közül, illetve, hogyha csinálsz valami figyelemreméltót, annak egyáltalán nem biztos, hogy lesz bármiféle következménye. Ezeken a dolgokon a mai napig le tudok akadni, pláne, amikor azt látom, hogyan kallódnak el hipertehetséges kollégáim.”

Szentgyörgyi Rita interjúja itt olvasható.