November 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza

2020 május 19. kedd, 15:45

A parlamentben elfogadták Semjén Zsolt javaslatát, melynek értelmében november 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza. A munkáltató június 15-ig köteles ajánlatot tenni a munkavállalónak – számolt be az Index.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kormány a négynapos húsvéti ünnep előtti csütörtökön küldte ki a szakmának a javaslatot; az érintetteknek az ünnep és a járványügyi intézkedések alatt, rohamtempóban kellett véleményezniük az elképzelést. Az érintetteket tömörítő szakszervezetek kifejezték megdöbbenésüket és felháborodásukat, mire a kormány húsvét hétfőn közölte: az intézkedéssel pedig ők járnak jól, ráadásul még 6 százalékos béremelést is kapnak majd.

Semjén Zsolt kedd éjjel benyújtotta a törvényjavaslatot, amely alapján a kultúra területén dolgozókra (levéltárak, múzeumok, művelődési házak, könyvtárak, egyes színházak, zenekarok és így tovább) november 1-jétől többé nem a különféle kedvezményeket biztosító közalkalmazotti törvény (kjt.) vonatkozna, hanem a versenyszférában is használt munka törvénykönyve.

Forrás: Index