Hogyan indul a szabadtéri színházi szezon?

2020 június 01. hétfő, 7:00

A szabadtéri színházi évadról szól a Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozatának következő alkalma június 4-én.

A Magyar Színházi Társaság harmadik évada jelentkező beszélgetés-sorozatának online különkiadásai a járvány utáni helyzet aktualitásait járják körül. A Korlátok közt június 4-i alkalmával három szabadtéri színház vezetőjével a nyári szezon indulásának feltételeiről, lehetőségeiről és nehézségeiről beszélgetnek.

Fotó: Szentendrei Teátrum

A Magyar Közlöny 123. számában (2020. május 27.) megjelent 241/2020. (V. 27.) számú kormányrendelet szerint a rendelet megjelenésének másnapjától engedélyezik a szabadtéri sport- és kulturális rendezvényeket. Ennek értelmében a nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el. Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, tehát a szünetben, a büfében stb., illetve nincsenek ülőhelyek, és erre a szervezőknek kell ügyelni.

Ennek értelmében hogyan indul el a szabadtéri évad? Mikor hirdetnek műsort? Van-e idő új bemutatók készítésére? Átalakítják-e a nézőteret és a közönségforgalmi tereket? Milyen higiéniai és egészségügyi szabályokat alkalmaznak? Mit éri meg a rendelet előírásai szerint lecsökkentett nézőszámmal is játszani? Módosítanak-e az előzetesen tervezett jegyárakon?

Vajon mit jelent az engedély Kőszegen, ahol egy produkció, a Vera zártkörű bemutatóját már megtartották, Szegeden, ahol idén a Dóm téren nem, csak az Újszegedi Szabadtéri Színpadon lesznek előadások, illetve Szentendrén, ahol egy előadás próbafolyamata már elkezdődött?

Vendégek: Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója; Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, valamint Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója. A beszélgetést ezúttal is Seres Gerda újságíró, a Kultúra.hu munkatársa vezeti.

A beszélgetést a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján június 4-én 17 órától lehet megtekinteni. A Jó kérdés beszélgetéssorozat támogatói: NKA, MMA.