Palkovics László nem fogadja el az SZFE hallgatóinak javaslatait

2020 június 24. szerda, 20:02

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak intézményük jövőjét érintő követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter szerda délután, leszögezve: a javaslatokat nem tudja elfogadni.

Palkovics László erről azután beszélt, hogy a minisztériumban fogadta az SZFE megbízott rektorát, rektorhelyettesét és a hallgatói önkormányzat képviselőit. A tárcavezető ismertetése szerint a hallgatók a több mint egyórás egyeztetés végén – amely közben mintegy ötven hallgató demonstrált az épület bejáratával szemben – olvasták fel öt pontból álló követeléseiket.

#freeszfe – Demonstráció a Vas utcában / Fotó: Polgár Csaba

Eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, hogy miként fog működni az új, alapítványi fenntartásban az SZFE, de az egyetem jövőbeli működésével, finanszírozásával kapcsolatos kérdések helyett “politikai rendezvénybe fordult” az egyeztetés – mondta a miniszter.

A követelésekről a miniszter megjegyezte: meglepődött azon, hogy “tehetséges, okos fiatalok múltba forduló javaslatsorozatot” tettek. “Majdnem biztos abban”, hogy azokat nem a hallgatók írták – fűzte hozzá. “A meglévő helyzetet konzerválni nem szerencsés” – hangoztatta a miniszter, aki – mint elmondta – arra biztatta a hallgatókat, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, amit a kormány javasolt. Szólt arról is, hogy az egyetem autonómiája miatt “nem kell aggódni”.

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke a megbeszélés után újságíróknak arról beszélt: hallgatótársaikkal közösen kidolgozott ötpontos javaslatuk célja, hogy a kormány “törvényi keretek között garantálja az egyetem autonómiáját”.

(MTI)