Balázs Zoltán: “A közeljövő legnagyobb kihívása, hogy megtaláljuk saját játszóhelyünket”

2020 július 17. péntek, 9:03

A Maladype Színház vezetője új produkcióra készül saját társulatával, és hamarosan a Budapesti Operettszínházban is rendez. Az alkotót a Népszava kérdezte.

A Népszava cikkéből:

Balázs Zoltán most rendez először a Budapesti Operettszínházban, a Federico Fellini filmje alapján készült Nine (Kilenc) című darabot viszi színre. Arra a megjegyzésre, hogy független rendezőként egy államilag kiemelten támogatott kőszínházban elsőre eléggé meglepő a megjelenése, a művész így válaszolt: “Semmi rendkívüli nincs benne. Függetlenségem alkotói módszerem védjegye. Rendeztem már a Nemzeti Színházban Budapesten, Nagyszebenben és Nyitrán, a Budapest Bábszínházban, a bukaresti Odeon Színházban és a rennes-i Operaházban is. Vendégrendezésemről pedig tárgyaltunk már az Operettszínház korábbi vezetőivel is, de az együttműködés most látszik megvalósulni.”

Balázs Zoltán / Fotó: Németh Mónika

Az Operettben nemrég kirobbant egy újabb zaklatási ügyről elmondta, pontosan annyit tud, amennyit egy kívülálló a színház belső ügyeiről tudhat. Zajlik egy vizsgálat, melynek eredményről nemsokára többet fogunk tudni – tette hozzá.

Saját társulata, a Maladype elvesztette játszóhelyét, a régi társulati tagok helyébe pedig fiatalokat vett fel. “Lehetőségeinkhez mérten készülünk a jubileumi évadra és igyekszünk pótolni elmaradt előadásainkat itthon és külföldön. Reméljük, hogy a járvány második hulláma nem kényszeríti majd partnereinket arra, hogy visszamondják fesztiválmeghívásaikat. A társulat nyolc tagja mindeközben Fehér Ferenc koreográfussal próbálja a Fritz Lang filmje alapján készülő Metropolisz című előadást. A mostani csapattal már három éve dolgozom együtt és az Öt Kapu színház-metodikai program keretében hamar felépítettünk egy hat darabból álló repertoárt. A közeljövő legnagyobb kihívása, hogy megtaláljuk saját játszóhelyünket” – hangsúlyozta Balázs Zoltán.

Balogh Gyula interjúja a Népszavában olvasható.