Az Emmi szerint nincs bizonyíték az operettszínházi zaklatásokra

2020 augusztus 05. szerda, 7:48

A Kásler Miklós miniszter által megbízott vizsgálóbizottság nem találta bizonyítottnak, hogy szexuális zaklatás történt a Budapesti Operettszínházban, és az erre vonatkozó panaszt kivizsgáló főigazgató eljárásában sem talált kivetnivalót – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján közzétett közleményből.

Az Operettszínház több volt munkatársa azt állította: Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgató elviselhetetlen munkakörülményeket teremtett, bánásmódja megalázó volt, visszaélt a hatalmával. Egyiküknek megengedhetetlen megjegyzéseket tett a szexuális életére és a testére is, erről pedig tájékoztatták Kiss-B. Atilla főigazgatót, aki tudomásuk szerint nem vizsgálta ki az ügyet, sőt egyiküket a panaszaira válaszul beküldte egy zárt ajtós, négyszemközti beszélgetésre a megvádolt igazgatóhoz.

Kriza Zsigmond / Fotó: Kallos Bea / MTI

A színházat fenntartó Emmi június 11-én közölte: „Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter utasítására felállt egy bizottság, amely kivizsgálja, hogy a Budapesti Operettszínház főigazgatója megtett-e mindent az adott ügy tisztázásával kapcsolatban.” Ennek a vizsgálatnak az eredményét közölte most a minisztérium.

A vizsgálóbizottság a főigazgató meghallgatása után megvizsgálta a rendelkezésre álló dokumentumokat, amelyek alapján megállapítható volt, hogy az Operettszínház főigazgatója felé szóbeli jelzéssel élő munkatárs meghallgatását követően a főigazgató az elvárható gondossággal járt el: megtette a szükséges intézkedéseket, még független szakértőket is felkért az ügy kivizsgálására. A főigazgató és a független szakértők vizsgálata során sem nyert bizonyítást, hogy a Budapesti Operettszínházban bármilyen zaklató jellegű tevékenység történt volna – olvasható a rövid közleményben.

A közlemény kiadása után az Index újra megkereste azt a volt operettszínházi munkatársat, aki zaklatással vádolta meg Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgatót. Az illető azt állítja, hogy sem az ügy akkori kivizsgálása során, sem most, a minisztériumi vizsgálat keretében nem kereste meg őt senki.

Forrás: Index