Nem történt előrelépés – Találkozott Vidnyánszky Attila és Upor László

2020 szeptember 02. szerda, 18:28

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök hívta egyeztetésre az SZFE lemondott rektorhelyettesét, akivel szeptember 2-án délután találkozott is a Nemzeti Színházban.

Upor Lászlót Németh Gábor és Bagossy László kísérték, el majd ők voltak azok, akik az egyetem hallgatók által elfoglalt Vas utcai épületénél sajtótájékoztató keretében beszéltek a találkozóról, amin jelent volt még Lajos Tamás kuratóriumi tag, valamint több munkatárs.

Fotó: SZFE

Upor László közölte, hogy a megbeszélés során biztosították a kuratóriumot arról, hogy továbbra is elsődleges cél, hogy elkezdődjön, folytatódjon az oktatás a hallgatók által elfoglalt egyetemen, ugyanakkor hozzátette, hogy az álláspontjaikat nem sikerült közelíteni.

Bagossy László, a Színházművészeti Intézet lemondott vezetője elmondta, hogy alapvetően a tárgyaló felek demkoráciafelfogásáról szólt a vita, majd közölte, hogy nem jutottak egyetlen tárgyalt pontban sem egyezségre. „Nem ugyanazt értjük változás alatt, hiszen az egyetemi autonómia megvonása mögött ideológiai változás áll.”

A megbeszélésről mindkét fél részéről hangfelvétel készült, amire Upor László szerint azért volt szükség, “az elmúlt időszak gyakorlatától eltérően senkinek ne legyen lehetősége meghamisítani, félremagyarázni az elhangzottakat.”

Upor László hozzátette, hogy az asztalnál ülők mindegyike kizárólag abban értett egyet, hogy az elmúlt évtizedekben többször is elmulasztották a párbeszédet.

Vidnyánszky Attila a Hír TV Híradójának elmondta: nagy dolog, hogy ez a találkozó megvalósulhatott. Hozzátette: megállapodtak abban, hogy közös érdekük az oktatás elindítása és a tanórák megtartása a jelenleg fennálló helyzettől függetlenül.

Forrás: Papageno, Hír TV