Vidnyánszky Attila: “Sok szempontból igazságtalanul működik az SZFE”

2020 szeptember 02. szerda, 10:01

Az egyetem vezetése az első pillanattól nem akart tárgyalni a kuratóriummal az együttműködésről. Erről Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumi elnöke beszélt kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Vidnyánszky Attila elmondta: az egyetem vezetése kimentette magát az Innovációs és Technológiai Minisztérium által javasolt tárgyalás alól, a diákok pedig ultimátumot adtak.

A kuratórium elnöke szerint az egyetem vezetése és a diákok egy része által kifogásolt szervezeti és működési szabályzat szabályszerűen jött létre, az SZFE-n nem diktatúra van, hanem kényszerhelyzet teremtődik a párbeszédre. Vidnyánszky Attila úgy látja: ahogy tavaly december után a bal- és jobboldali vezetésű városok is meg tudtak egyezni a kormánnyal a színházak működtetéséről, úgy most is lehetőség van a megegyezésre az SZFE jövőjéről.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Vidnyánszky Attila szerint egy nagyon zárt rendszerben, sok szempontból igazságtalanul működik az SZFE, elszakadva a szakma egy részétől. Hozzátette: a maga részéről jelezte, hogy kész tárgyalni az egyetem vezetésével, ám tőlük az a jelzés jött vissza, hogy ők (mármint a frissen kinevezett kuratórium tagjai) önjelöltek. Vidnyánszky Attila nem tartja magát áldozatnak, és azért mondja el a sérelmeit, hogy mások ráismerjenek a saját sérelmeikre.

Korábbi, a kaposvári egyetemen végzett vezetői munkájáról elmondta: Kaposváron együtt tanított Eperjes Károly és Cserhalmi György – hasonlóra törekszik az SZFE-n is. Hozzátette: ha nem állnak föl a tanárok, akkor garantálja, hogy végigvihetik az osztályaikat, de mellette elindulnak más szemléletű osztályok is. Karsai Györgyöt kirekesztő gondolkodásúnak tartja, szerinte nem tudná elmagyarázni neki, hogy mi az hogy nemzet, haza és kereszténység, de szakmai párbeszédet szerinte tudnának folytatni.

Vidnyánszky Attila kijelentette: nem kaptak hivatalos jelzést a szenátus lemondásáról. Ugyanakkor hivatalos levélben jelezte, hogy holnap találkozni akar Upor László rektorhelyettessel, és reméli, összejön a találkozó. Vidnyánszky Attila elmondta azt is: az általa vezetett társulatban, de családjában is “szabad mást gondolni”, mint ő.

Forrás: atv.hu