#freeSZFE – A Spirita Társulat közleménye

2020 szeptember 05. szombat, 7:51

Véleményük szerint az egyetlen értelmes megoldás a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium lemondása és nyilvános bocsánatkérése volna.

A Spirita Társulat közleménye:

Számos intézményhez és magánszemélyhez hasonlóan szolidaritásunkat fejezzük ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival, oktatóival és dolgozóival. A Spirita Társulat alkotóközössége mindennél többre tartja a szellemi, anyagi és művészi függetlenség eszményét; hiszünk benne, hogy csakis a kölcsönös tisztelet, a baráti szellem és az autonóm gondolkodás feltételeinek maximális megteremtése mellett születhetnek színházi és emberi értelemben is fontos, időtálló, értékes alkotások és munkák.

A demokrata gondolkodásmód és a napi politikától független, teljesítmény-alapú, önerőből elért érdemek talaján álló alkotóművészet híveiként és gyakorlóiként morálisan elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a színházi szakma képviselőinek egy része évtizedes sérelmek megtorlására és személyes hatalmi pozíciók kivívására igyekszik felhasználni egy nagy múltú intézményt és – ami még erkölcstelenebb – annak tanulóit. Védhetetlennek gondoljuk kiemelkedő tehetségű, nemzetközileg is elismert színházi alkotók színvonaltalan lejáratását, megbélyegzését, egy kiterjedt színházi közösség és egy vélelmezett „kollektív gondolkodásmód” módszeres, erőszakos, cinikus és gyáva sárba tiprását, külön tekintettel arra, ha mindezt egyesek a kereszténység és a polgári értékrend hamis védőpajzsa mögé bújva próbálják elérni.

Kiállunk a szabad információáramlás és a transzparencia alapelvei mellett, mivel ezeket egy demokratikusan működő ország kulturális minimumának tartjuk. Elutasítjuk a dezinformációs kampányokat, csúsztatásokat, hazugságokat, relativizálást és az öncélúan személyeskedő közéleti megszólalásokat.

Az Egyetem polgáraihoz hasonlóan mi is elhatárolódunk a pártpolitikai címkéktől, mert hisszük, hogy a konkrét eseményeken és részleteken is túlmutató jelenséggel állunk szemben; az ún. „független értelmiségi” rétegnek nem csak joga, de kötelessége is szót emelni, amikor jogállami deficiteket és a szabad művészeti alkotás önös érdekből történő akadályoztatását tapasztalja. SZFE-s barátainkat támogatjuk törekvéseikben, kiállásunk mégsem kizárólag róluk szól: a hosszú évek óta tapasztalt hatalmi erőszak jogilag tisztára mosott törekvéseinek – kinek szóban, kinek tettben, kinek a produkcióival, előadásaival, művészeti termékeivel – megálljt kell parancsolnunk.

Teljes mértékben egyetértünk az SZFE hallgatóinak és oktatóinak követeléseivel, valamint Mácsai Pál szavaival, aki szerint az egyetlen értelmes megoldás az antidemokratikus intézkedések azonnali visszavonása és a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium lemondása és nyilvános bocsánatkérése volna.

Aláírók:

Bittner Dániel, színész
Csizmadia Orsolya, színész
Egressy G. Tamás, rendező, társulatvezető
Fejér Máté, színész
Galambos Zsófi, színész
Gulyás Ádám, színész
Harsányi Lea, színész
Katics Veronika, látványtervező
Kocsis Fülöp Soma, színész
Korcsmáros Felícia, színész
Krausz Gábor, színész
Kuna Kata, színész
László Panna, színész
Papp Janó, jelmeztervező
Pásztor Máté, színész
Rácz Zsuzsanna, a rendező munkatársa
Simon Ferenc István, látványtervező
Ternai Kri, színész, a rendező munkatársa

#freeSZFE #szabadország #szabadegyetem

Spirita Társulat