Több ezren tüntettek a Színművészetiért

2020 szeptember 06. vasárnap, 18:26

Az SZFE-től az Országházig tartó élőláncot szerveztek az egyetemfoglaló diákok. Így juttatták el vasárnap a Kossuth térre nyílt levelüket, a Magna Charta Universitatumot, amelyben a diákok lefektették azokat az alapelveket, amelyek szerint hajlandóak tárgyalni az iskola fenntartójával.

Fotó: Szemerey Bence/SZFE HÖK

Vasárnap 18 óra előtt megérkezett a Parlament elé a Színház- és Filmművészeti Egyetem chartája, amit egy élőlánc segítségével juttattak el az országházhoz az intézmény hallgatói és a velük szimpatizáló tüntetők.

Előzetes számítások szerint ötezer emberre volt szükség ahhoz, hogy az egyetemi charta eljusson a Szentkirályi utcától a Kossuth térig, de ennél sokkal több ember vett részt a demonstráción.

Fotó: Szemerey Bence/SZFE HÖK

Az egyetem Szentkirályi utcai épülete előtt 15 órakor két rövid beszéddel kezdődött el a megmozdulás. A hallgatói önkormányzat több képviselője állt ki a néhány százfős tömeg elé, és kijelentették, hogy fenntartják a tiltakozásukat mindaddig, amíg a kuratórium és Vidnyánszky Attila nem mondanak le.

Upor László rektorhelyettes bejelentette, hogy a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítja, a tanítás kezdeti időpontját pedig további egy héttel eltolja.

Fotó: Szemerey Bence/SZFE HÖK

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát nem értesítette Upor László, az SZFE rektorhelyettese arról, hogy elhalasztja az egyetemen a tanév megkezdését és meghosszabbítja a beiratkozás határidejét – tájékoztatta az alapítvány vasárnap az MTI-t. “A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról” – írta a kuratórium.

Forrás: 444, Index, MTI