Megkezdődött a tanév a Színművészetin

2020 szeptember 14. hétfő, 10:42

Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese hétfő délelőtt megnyitotta a 2020-2021-es tanévet.

A rektorhelyettes elmondta: az egyetem közössége ragaszkodik az autonómia helyreállításához. Kísérleti tanköztársaságot építenek, amelynek éppúgy része lesz a hagyományos tanítás, mint az akcionizmus. Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk – mondta Upor László.

Novák Eszter rektorhelyettes hozzátette ehhez: az SZFE megnyit egy olyan tanévet, amit egy világjárvány és egy erőszakos modellváltás fémjelez, amelyből szerinte a tisztesség és az emberség hiányzik. A hallgatók dühösek, nem akarják befogni a szájukat – tette hozzá.

Novák Eszter kifogásolta, hogy Gulyás Gergely és Palkovics László szerint nem a kormány felelőssége, ami történik, Vidnyánszky Attila pedig egyre meredekebb hazugságokat terjeszt. Arra kérik a miniszterelnököt, hogy pörgesse vissza az időt, függessze fel a kuratóriumot és kezdjék elölről a modellváltásról szóló tárgyalásokat.

A hallgatók képviselője hangsúlyozta: tanulni akartak eddig és ezután is, az egyetem átalakításával megfosztották őket a jogaiktól. A hallgatók szerint ők az autonómia garanciája. Tartják magukat a követeléseikhez, és az elfoglalt egyetemen tanáraikkal egyetértésben köztársaságot alapítanak – hangzott el. A művészet mindenképpen aktuális, és tükröt tart a fennálló rendszernek – áll a diákok nyilatkozatában.

Forrás: atv.hu