Újabb öt évig Seregi Zoltán vezetheti a Békéscsabai Jókai Színházat

2020 szeptember 25. péntek, 8:55

Január 1-től újabb öt évig Seregi Zoltán vezetheti a Békéscsabai Jókai Színházat a város közgyűlésének csütörtöki döntése értelmében.

Seregi Zoltán pályázatát 15 képviselő támogatta, ketten tartózkodtak. A teátrum igazgatói posztjára egy pályázat érkezett be, előzetesen a szakmai bizottság nyolc igen szavazattal és egy tartózkodással támogatta az eddigi vezető mandátumának meghosszabbítását.

Igazgatói pályázatában Seregi Zoltán az eddigi népszerű rendezvények, így például az Ádámok és Évák Ünnepe, a Városházi esték, a Mindentudás Színházi Egyeteme, a 24 órás versfolyam folytatását, a Bárka irodalmi folyóirattal és a Békéstáji Művészeti Társasággal való szoros együttműködés megtartását, illetve erősítését emelte ki.

Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

Fontos célkitűzésnek tartja a jövőben a felnőtt nézők (25-50 éves korosztály) számának növelését. Ehhez szerinte a jelenlegi 15 bérletrendszer növelésére és a színházból egyszerűen kimozdítható, könnyen utaztatható darabokra van szükség.

Célul tűzte ki elismert hazai és külföldi rendezők meghívását is. Seregi Zoltán pályázatában írt arról, hogy várhatóan két év múlva, az új Munkácsy-negyedben felépül a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új előadótere, így jelentős tér szabadul fel a jelenleg közösen használt épületben. Ezt szerinte újabb előadások, vendégprodukciók bevonására lehet majd használni.

Hosszú távú tervként Seregi Zoltán a színház gazdasági társasággá alakítását és háromtagozatúvá válását javasolja. Szerinte ez “nemzeti színházi minősítést jelenthet, ami egy magasabb művészi rangot és központi támogatási kategóriát jelent” – fogalmaz. Ehhez a fenntartó önkormányzat teljes egyetértése szükséges, és kiemelt fontosságú a színház épületének felújítása – írja pályázatában.

A közgyűlésen Szarvas Péter polgármester többek közt azt javasolta, biztosítsanak teret a jövőben a színházban az operának és a balettnek is.

(MTI)