Katonatiszt lesz az SZFE új kancellárja

2020 szeptember 29. kedd, 19:13

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül.

A 2015-ben bevezetett új rendszerben a miniszterelnök által kinevezett kancellárok vették át az egyetemek gazdasági irányítását, a Színművészetin Vonderviszt Lajos került pozícióba, ő korábban a veszprémi egyetemen tanított, majd az ELTE és az OSZK informatikai vezetője volt. Egyetemi források szerint az elmúlt öt évben Vonderviszt partneri viszonyt alakított ki az intézmény vezetőivel, és a munkaköri kötelességein túl is érdeklődött az oktatás iránt, rendszeresen látogatta például a vizsgaelőadásokat. A kormány is elégedett lehetett vele, megbízatását ugyanis 2017-ben újabb három évre meghosszabbították. Vonderviszt együttműködése a Vidnyánszky vezette kuratóriummal azonban a jelek szerint nem bizonyult elégségesnek – írja a 444.

Szarka Gábor 2013-ban / Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány közleménye szerint 2020. október 1-től nevezik ki dr. Szarka Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campus-főigazgatóját a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjává.

Szarka Gábor 48 éves, jogász, biztonság- és védelempolitikai-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docense és díszpolgára. Diplomataként Párizsban szolgált katonai attaséként, később a Nemzeti Ipari Park Üzemetető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt, franciául és angolul beszél felsőfokon.

Az eddigi kancellár, dr. Vonderviszt Lajos aktívan részt vesz az átadás-átvétel lebonyolításában. A mai napon az SZFE polgárai közül tucatnyian meggátolták Szarka Gábort abban, hogy belépjen az egyetem épületébe, és aktívan közreműködhessen az átadás-átvétel folyamatában. Az új kancellár ennek ellenére mindent megtesz annak érdekében, hogy feladatait a jövőben a lehető legmagasabb szinten elláthassa – áll a Színház- és Filmművészetért Alapítvány közleményében.

Forrás: 444.hu, Színház.org