A Színművészeti hallgatói nem fogadják el az új vezetés ajánlatát

2020 október 05. hétfő, 18:05

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatósága a dokumentumot nem ajánlatnak tekinti, hanem ultimátumnak.

Az SzFE HÖK közleménye:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatósága az illegitim vezetés által a sajtóban nyilvánosságra hozott dokumentumot nem ajánlatnak tekinti, hanem ultimátumnak.

Az egyetemi autonómia feltételei rögzítve vannak a nemzeti felsőoktatási törvényben – nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét. Amennyiben a minisztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalunk, alkotmányellenes törvényre hivatkozva kijelölt illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem.

Az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napjában a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd, nem beszélve arról, hogy a tanév érvényes vagy érvénytelen voltáról csak jogszerűen kinevezett vezetőségnek lenne felhatalmazása dönteni. A Színház- és Filmművészeti Egyetemnek legitim vezetése jelenleg nincs.

Az Alaptörvény és a felsőoktatási törvény után az illegitim vezetőség hajlandó lenne a Munka törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet is megsérteni.

A kuratórium által újonnan kinevezett kancellár bérvisszatartással zsarolja Egyetemünk dolgozóit. Kiállunk az egyetemi polgárság bármely tagjának jogellenes kényszerítése ellen.

A bérek kifizetésének jóváhagyása a járvány idején, a tavaszi karantén alatt is az épületünkön kívül történt, az egyetem területére való belépés nélkül. Erre mind a jog, mind a technika lehetőséget biztosít, mást mondani hazugság.

Egyetemi bérszámfejtésünket szeptember 1-jétől kiszervezték egy külső céghez, az új vezetés nemhogy tudja kívülről irányítani a dolgozók kifizetését, de immár csak ő tudja, csak kívülről, az egyetem törvényes adminisztrációja számára elérhetetlenné tette a kezelt adatokat.

Azt a bérszámfejtést szervezték az egyetemen kívülre, amelyik hozzáféréséhez az újonnan kinevezett kancellár követeli az egyetemre való belépést – az Egyetem belső működése így kizárólag általa lehet akadályoztatva.

Az egyetemfoglalás továbbra sem sérti egyetemi polgártásaink jogos érdekét, mert mi – hallgatók, dolgozók, oktatók – jogszerűen járunk el.

Az Egyetem hallgatósága az eddig kiadott közleményeiben és kommunikációjában tett vállalásnak megfelelően a blokádot fenntartja, a tiltakozáshoz való demokratikus jogával továbbra is él, ennek akadályát a továbbiakban sem látja. A feltétel nélküli „fegyverletételt” önkényesen követelő, el nem ismert fenntartó és vezetőség ultimátumát visszautasítja.

2020.10.05.

A közlemény csak teljes terjedelmében felhasználható.